Νέα αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 06:57
UPD:11:04

Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Αυστραλία, για δεύτερη φορά σε τέσσερις εβδομάδες, και κατέστη έτσι η πρώτη χώρα που αυξάνει το κόστος δανεισμού δύο φορές φέτος, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε σήμερα τα επιτόκια στο 3,5% από το 3,25%, σε μια κίνηση την οποία είχε προβλέψει η πλειονότητα των αναλυτών. Το δολάριο Αυστραλίας κινήθηκε πτωτικά στον απόηχο της απόφασης.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια στις 6 Οκτωβρίου. Εκτός της Αυστραλίας τα επιτόκια αύξησαν επίσης το Ισραήλ και η Νορβηγία. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ διατήρησαν τα επιτόκιά τους κοντά στο μηδέν για περίπου ένα έτος. Εντωμεταξύ, τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά του 1% και 0,5%, αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, το ΑΕΠ της Αυστραλίας θα αυξηθεί 1,5% το δωδεκάμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2010, μετά από την πρόβλεψη του Μαΐου για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Την επόμενη οικονομική χρήση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2,75%. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1%.

Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης αύξηση της ανεργίας στο 6,75% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, χαμηλότερη από τη πρόβλεψη του Μαΐου για ανεργία στο 8,5% το τρίμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2011.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα