Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ναύλοι και ξενοδοχειακές χρεώσεις

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2009 14:15

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει οι χρεώσεις των ξενοδοχείων και οι αεροπορικοί ναύλοι για το ερχόμενο έτος, με τις εταιρείες να προετοιμάζουν «ανάκαμψη» των τιμών παράλληλα με την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνουν οι The New York Times.

Αυτή τη στιγμή, τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση του κόστους διαμονής έχουν οι εταιρείες, σύμφωνα με τα στελέχη του ταξιδιωτικού κλάδου, καθώς σε πολλούς επιχειρηματικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς η προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση.

Πολύ λιγότερη επιρροή έχουν, ωστόσο, οι εταιρείες στη διαμόρφωση των αεροπορικών ναύλων –ιδίως των αμερικανικών αερομεταφορέων, οι οποίες έχουν μειώσει σημαντικά τη δυναμικότητά τους και μαζί με αυτή και τα περιθώρια διαπραγματεύσεων.

Ανεξάρτητα από τις τιμές που θα καθοριστούν μετά τις διαπραγματεύσεις, οι εταιρείες αναμένεται να εφαρμόσουν ακόμη πιο «σφιχτή» πολιτική όσον αφορά στα μεταφορικά έξοδα των εργαζομένων τους το χρόνο που έρχεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της National Business Travel Association για το 2010, το 71% των μελών της σχεδιάζουν να μειώσουν τα λιγότερο απαραίτητα έξοδα μετακίνησης το ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον δρα Χάνσον από το New York University, «η διαπραγματευτική ισχύς των εταιρειών είναι μεγαλύτερη από ποτέ εξαιτίας του ποσοστού κατάληψης που βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά», το οποίο υπολογίζεται στο 55% περίπου το φετινό έτος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της American Express, τον ερχόμενο χρόνο οι χρεώσεις των ξενοδοχείων θα σημειώσουν μείωση 4% έως και αύξηση 2% κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα