Ανοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2001 18:47
UPD:18:57

Εντονο ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με αποτέλεσμα οι βασικότεροι δείκτες να αποκομίσουν αξιόλογα κέρδη.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.338 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,90%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.660 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,6% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.605,6 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,62%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,07% και βρίσκεται στις 5.167 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών France Telecom και Alcatel ενισχύθηκαν κατά 3,13% και 3,49% αντιστοίχως. Η μετοχή της British Telecom σημείωσε άνοδο 4,98%, ενώ η μετοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας MMO2 στο ντεμπούτο της στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 5%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών μετά την είδηση ότι οι αμερικανικές εταιρείες Phillips Petroleum Co. και Conoco Inc. προέβησαν σε συμφωνία συγχώνευσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η συμφωνία αυτή δημιουργεί προσδοκίες νέων συγχωνεύσεων στον ενεργειακό κλάδο.

Οι μετοχές των εταιρειών Repsol και Royal Dutch 1,5% και 3,27% αντιοστοίχως. Η μετοχή της BP «κέρδισε» 0,70%, ενώ τα κέρδη της γαλλικής TotalFinaElf ανήλθαν στο 0,35%.

Από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχωρίζει η μετοχή της DaimlerChrysler η οποία καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 6,18%. Οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών Peugeot και Renault ενισχύθηκαν κατά 1,26% και 0,54% αντιστοίχως.

Η μετοχή της Lloyd's σημείωσε άνοδο 2,75%. Η βρετανική τράπεζα, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι στόχοι που έχει θέσει σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα επιτευχθούν.

Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 4,5%, αποκόμισε και η μετοχή του δισκογραφικού ομίλου EMI. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας κατά την έναρξη της συνεδρίασης σημείωνε σημαντική πτώση μετά την είδηση ότι στο πρώτο εξάμηνο τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά 61% και ανήλθαν σε 42,1 εκατομμύρια λίρες από 110,9 εκατομμύρια λίρες την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τέλος, σημαντική άνοδο (4,95%) σημειώνει στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχή της Bayer παρά την υποβάθμισή της από την Deutsche Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα