Η «πράσινη» τεχνολογία εισχωρεί στον κατασκευαστικό κλάδο

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 14:15

Μεταξύ των προσδοκιών για παρασκευή βιοκαυσίμου από φύκη και μετακίνηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η «πράσινη» τεχνολογία απλώνει τα πλοκάμια της και στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος περνά δύσκολες ημέρες εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η κατασκευαστική εταιρεία CalStar Products Inc. έχει προγραμματίσει τον ερχόμενο μήνα την έναρξη λειτουργίας εργοστασίου που θα κατασκευάζει τούβλα από πτητική τέφρα, ένα προϊόν της καύσης άνθρακα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, με τη νέα μέθοδο θα χρειάζεται 85% λιγότερη ενέργεια από την κατασκευή παραδοσιακών τούβλων.

Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, πρόκειται για μία ακόμη κίνηση εξασφάλισης μεριδίου στην «πράσινη» κατασκευαστική αγορά, η αξία της οποίας εκτιμάται από την McGraw-Hill Construction ότι θα εκτιναχθεί στα 96-140 δισ. από 45 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένων των υλικών, της τεχνολογίας και της εργασίας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, την εκτίμηση αυτή ασπάζονται αρκετοί επενδυτές, καθώς τους πρώτους μήνες του 2009 οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν 465 εκατ. δολάρια στον πράσινο κατασκευαστικό κλάδο στις ΗΠΑ, έναντι 284 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Cleantech Group.

«Παρότι στον υπόλοιπο κλάδο παρατηρείται υποχώρηση, οι πράσινες κατασκευές καταγράφουν ανάπτυξη», επισημαίνει ο Πολ Χόλαντ, εταίρος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Foundation Capital που έχει επενδύσει στην CalStar.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα