Fitch: Υποβάθμιση της Ιρλανδίας λόγω δυσχερούς οικονομικής θέσης

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 16:57

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε σήμερα η Fitch, επικαλούμενη τη δυσχερή οικονομική και δημοσιονομική της θέση.

Η υποβάθμιση –η δεύτερη σε διάστημα έξι μηνών– είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης από «AA+» σε «AA-». Ωστόσο, η προοπτική της παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, χάρη στα δυναμικά μέτρα που έχει λάβει το Δουβλίνο για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το ευρώ υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου και του γεν, ενώ το περιθώριο (spread) των ομολογιακών αποδόσεων Ιρλανδίας και ευρωζώνης διευρύνθηκε μετά την υποβάθμιση της χώρας από τη Fitch.

Η ιρλανδική κυβέρνηση, ωστόσο, κατάφερε να ανακτήσει εν μέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τη δέσμευσή της να περιορίσει το διογκωμένο χρέος της και να δαπανήσει 54 δισ. ευρώ για την ίδρυση μιας τράπεζας επισφαλειών, η οποία θα απαλλάξει τις τράπεζες από τα επισφαλή στοιχεία στο ενεργητικό τους.

Σύμφωνα με τη Fitch, στην υποβάθμιση της Ιρλανδίας συνέβαλλαν οι επιπτώσεις από την ύφεση που ήταν πιο σφοδρή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η δανειακή της επιβάρυνση λόγω της σύστασης της τράπεζας επισφαλειών NAMA.

«Ο οίκος (αξιολόγησης) επισημαίνει τη μέχρι σήμερα δυναμική ανταπόκριση της κυβέρνησης σε δημοσιονομικό επίπεδο, τις προσδοκίες για ακόμη πιο δραστικά μέτρα για συγκράτηση του προϋπολογισμού και την πιθανή επιτυχία της NAMA στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου», δήλωσε η Fitch. «Οι παραπάνω παράγοντες έχουν συμβάλει στην προοπτική σταθεροποίησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα