Προτάσεις Hellastat για την έκτακτη εισφορά

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 19:00

Οι 318 επιχειρήσεις που πληρούν το όριο της κερδοφορίας προ φόρων των 5 εκ. ευρώ κατά το έτος 2008 και οι οποίες θα καταβάλουν την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης έχουν ήδη καταβάλλει περίπου το 43% του φόρου εισοδήματος που αναλογεί σε 212 χιλ. επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα. Αυτό προκύπτει από ανάλυσή της, όπως αναφέρει η Hellastat Α.Ε. σε ανακοίνωσή της, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι ίδιες εταιρείες κατέβαλαν περισσότερο από το 60% των συνολικών φόρων Ν.Π. για τα έτη 2007 και 2006 (ανά έτος), σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ.

Ειδικότερα, προστίθεται πως οι 318 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, εμφάνισαν στους ισολογισμούς του 2008 συνολικά κέρδη 11,1 δισ. Ευρώ και συνολικούς φόρους εισοδήματος ύψους 2,3 δισ. Ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη πως η συγκέντρωση της φορολογικής επιβάρυνσης, αν και είναι αυτονόητη και δίκαιη λόγω της αντίστοιχης μεγάλης συμμετοχής στα συνολικά κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων (86% επί των κερδοφόρων επιχειρήσεων), εν τούτοις, υπάρχουν και άλλες, σημαντικές παράμετροι τις οποίες πρέπει να εξετάσει κανείς. Ειδικότερα:

1. 48 επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε διανομή μερίσματος (σύμφωνα τουλάχιστον με τον δημοσιευμένο ισολογισμό 2008), απόφαση που μεταξύ άλλων συνδέεται με επανεπένδυση κερδών, διαχείριση των ταμειακών ροών, περιορισμούς που θέτουν οι χρηματοδότες της επιχείρησης, αλλά και την πολιτική που επιβάλλεται από το εξωτερικό σε θυγατρικές πολυεθνικών

2. 29 επιχειρήσεις εμφάνιζαν στον ισολογισμό του 2008 διαθέσιμα κάτω των ευρώ 500.000, ποσό χαμηλό αναλογιζόμενοι το ύψος των κερδών αλλά και του κύκλου εργασιών τους. Ασφαλώς, η κάθε περίπτωση χρήζει προσεκτικής εξέτασης, διότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ οικονομικής στενότητας, επιλογών διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης αλλά και κλαδικών χαρακτηριστικών

3. 163 επιχειρήσεις φέρουν ήδη βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι 100 από αυτές εμφανίζουν αύξηση κατά το 2008 συγκριτικά με το 2007

4. 7 επιχειρήσεις εμφανίζουν αρνητικά αποτελέσματα εις νέο, παρά τα κέρδη του 2008 (ενδεχομένως να έχουν ληφθεί υπόψη κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό)

Η ανάλυση της Hellastat καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς, αν και έτυχε θετικής αντιμετώπισης από μέρος των εκπροσώπων των επιχειρήσεων –με κορυφαίο τον ΣΕΒ- και δεν αποδοκιμάστηκε συλλήβδην, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα σημαντικά σημεία βελτίωσης, που θα μπορούσαν να προκύψουν στα πλαίσια μιας σύντομης αλλά ευρείας διαβούλευσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εισφορά των επιχειρήσεων θα μπορούσε να υπολογιστεί με κάποιου τύπου point system, λαμβάνοντας παραμέτρους όπως:

1. η χρηματική αξία των ετήσιων προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων

2. η δημιουργία θέσεων εργασίας

3. οι επανεπένδυση των κερδών και η μερισματική πολιτική

4. η ευχέρεια στον ταμειακό προγραμματισμό των επιχειρήσεων και η χρηματοδοτική επιβάρυνση

5. η πορεία των εργασιών κατά την οικονομική χρήση επιβολής της εισφοράς (πχ μέσω των δηλώσεων ΦΠΑ)

6. ο κλάδος δραστηριότητας της επιχείρησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα