Μπαρό: Να τηρήσει η Τουρκία τις συμφωνίες επανεισδοχής

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 20:12
UPD:20:13

Την επιθυμία του η Τουρκία να υπογράψει μια συμφωνία με τον FRONTEX και να τηρήσει τις συμφωνίες της επανεισδοχής, που έχει υπογράψει, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Μπαρό αναμένεται να μεταβεί αύριο στην Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσει μια συμφωνία στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Στις δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ευχαρίστησε επίσης τον κ. Χρυσοχοΐδη που δείχνει καλή θέληση να βοηθήσει στην επίλυση των θεμάτων του ασύλου, καθώς και στη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε: «με τον κύριο Μπαρό είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη λαθρομετανάστευση, το άσυλο και μία σειρά ζητήματα που αφορούν το μεγάλο για εμάς εθνικό και ταυτόχρονα μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα της μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα το άσυλο θα από-αστυνομικοποιηθεί. Θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα του ασύλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το άσυλο δεν είναι αστυνομικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στη λαθρομετανάστευση, υπογράμμισε ότι συζητήθηκε το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων μας στο πλαίσιο του Frontex και των ευρωπαϊκών πολιτικών.

«Συζητήσαμε με τον κ. Επίτροπο το ζήτημα της συμφωνίας του Δουβλίνου, που είναι πολύ άδικη για την χώρα και πρέπει να αλλάξει, ούτως ώστε να μην δέχεται η χώρα ως επιστροφές πάρα πολλούς χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι λένε και υποστηρίζουν ή υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών ότι προέρχονται από την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να διαφυλάξουμε τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ούτως ώστε η χώρα να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόσταση», τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα