Ο Γ. Βουλγαράκης για τη συμφωνία με την Cosco

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 12:01
UPD:13:06

«Η συμφωνία με την Cosco «υπάγεται σε μία θεώρηση της γεω- στρατηγικής θέσης της χώρας. Δεν είναι προϊόν ούτε ιδεοληψίας, ούτε ιδεολογικής μονομέρειας» σημείωσε μιλώντας στον Real Fm o Γιώργος Βουλγαράκης και συνέχισε:

«Αυτή η συμφωνία, ήταν ο μοναδικός πλειοδοτικός διαγωνισμός που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας. Όποιος έδινε τα περισσότερα, έπαιρνε τη δουλειά. Ούτε ποιοτικά κριτήρια, ούτε υποκειμενισμοί. (...) Αυτό σε ότι αφορά τη διαφάνεια»

Αναφορικά με το τίμημα, ο κ. Βουλγαράκης, επί υπουργίας του οποίου έγιναν οι χειρισμοί για την υπογραφή της σύμβασης, επεσήμανε πως «ήταν η μεγαλύτερη προσφορά που έγινε παγκοσμίως σε αντίστοιχη υπόθεση», γι' αυτό αναδείχθηκε από όλα τα διεθνή ΜΜΕ. «Ο ΟΛΠ είχε κερδοφορία το χρόνο 7 εκατομμύρια ευρώ από όλες τις δραστηριότητές του, με τη συμφωνία αυτή, θα παίρνει 120 εκατομμύρια, το χρόνο, ενοίκιο, για μία από τις τρεις δραστηριότητες. Οι άλλες είναι η ακτοπλοΐα, η κρουαζιέρα και ο αποθηκευτικός χώρος του λιμανιού, δηλαδή, 17 φορές πάνω τα κέρδη του» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί χαρακτηρίζεται ασύμφορη από τους εργαζόμενους, ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε ότι «είναι προφανώς για τους εργαζόμενους ασύμφορη, όταν παίρνουν 120000 ευρώ το χρόνο». Παράλληλα, παρέθεσε μία σειρά κινήτρων που παρέχονται στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως το δικαίωμα μετατάξεων, εθελουσίας εξόδου, της αποζημίωσης, του διορισμού των παιδιών τους εφόσον οι Κινέζοι θέλουν να πάρουν προσωπικό κατά προτεραιότητα κ.α.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία έγινε με business plan, αξιολογήσεις, προσεγγίσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας, του μεταφορικού φορτίου, του όγκου των εμπορευμάτων που έρχονταν στην Ευρώπη, με τα δεδομένα της περιόδου. «Δεν θέλω να φανταστώ τί θα συμβεί εάν ανοίξει το κεφάλαιο της επαναδιαπραγμάτευσης (...) Θα είναι σημαντική ευθύνη των υπουργών που θα το κάνουν, δεν ξέρω αν θα είναι ποινική ευθύνη, αλλά σίγουρα θα είναι ευθύνη, θα ελεγχθούν».

Ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε φόβους ότι «μέσα στην αναμπουμπούλα είναι πιθανό να χαθούν τα χρήματα». Παράλληλα εκτίμησε ότι με τη στάση της, η Ελλάδα «στέλνει μήνυμα ότι είναι μία ασόβαρη χώρα».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα