Διευκρινίσεις για το νέο φορολογικό ν/σ

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 17:05

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις των φόρων σε τσιγάρα και ποτά ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι της τάξης του 10%.

Διευκρινίσεις για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα εισοδήματα του 2009 θα φορολογηθούν με την υπάρχουσα φορολογική κλίμακα και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010.

Όπως ανέφερε, στόχος του υπουργείου είναι η κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης συμπεριλαμβανόμενων δικαστικών και βουλευτών.

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, που σήμερα είναι 40%. Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη αλλαγής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ανέφερε ακόμη πως αναβάλλεται περαιτέρω η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές που είχε προγραμματιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης καθώς το σχετικό κονδύλι καλύπτεται από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ενώ θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Μελλοντικά επίσης θα εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης των εισοδηματικών ορίων για τους δικαιούχους τους ΕΚΑΣ καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις των φόρων σε τσιγάρα και ποτά ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι της τάξης του 10% ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο η οποία είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αυτό θα αναλύεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου για πιθανές περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό είπε ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού είναι κάτι που δεν κλείνει ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα