Αυστραλία: Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009 08:29

Τρεις φορές ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Αυστραλίας από την πρόβλεψη του Αυγούστου, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, η οποία σηματοδότησε ότι θα συνεχίσει να ηγείται παγκοσμίως στην αύξηση των βασικών επιτοκίων.

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,75% φέτος και 3,25% το 2010, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πριν από τρεις μήνες οι προβλέψεις μιλούσαν για αύξηση 0,5% και 2,25% αντιστοίχως.

Το νόμισμα της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά, οδεύοντας για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε ένα μήνα, καθώς η ανακοίνωση ενδυνάμωσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα. Ο διοικητής της Reserve Bank, Γκλεν Στίβενς, ήταν ο πρώτος που αύξησε τα επιτόκια δύο φορές μέσα στο έτος, επικαλούμενος την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη ζήτηση των Κινέζων για εξαγωγές.

Το δολάριο Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 91,30 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:54 μ.μ. στο Σύδενϋ από 91,01 σεντς πριν από την ανακοίνωση για το ΑΕΠ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,67%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2011 και 2012, καθώς οι εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε πηγές.

Η εκτίμηση για την ανάπτυξη της οικονομίας της Αυστραλίας είναι καλύτερη από τα ην αντίστοιχη της Ιαπωνίας, όπου προβλέπεται συρρίκνωση 3,2% την τρέχουσα χρήση και ανάπτυξη το επόμενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προβλέπει για το επόμενο έτος οικονομική ανάπτυξη 0,7%. Η οικονομία των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό 3,5% μετά από ένα έτος οικονομικής συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με την τράπεζα το ΑΕΠ το 2011 θα αυξηθεί 3,25% και 3,5% τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2012.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα