Γ. Κουτρουμάνης: Ανοίγει το ασφαλιστικό

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009 15:13

Το άνοιγμα του ασφαλιστικού επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ρ/σ Real fm.

«Το λέμε καταρχήν ότι ανοίγει το ασφαλιστικό. Το έλεγα και τα προηγούμενα χρόνια ότι το ασφαλιστικό είναι ανοιχτό λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «μακάρι το πρόβλημα του ασφαλιστικού να ήταν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και με την παρέμβασή μας σε αυτό το πεδίο να μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

«Το λέμε καταρχήν ότι ανοίγει το ασφαλιστικό. Το έλεγα και τα προηγούμενα χρόνια ότι το ασφαλιστικό είναι ανοιχτό λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει», επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε ότι πρόκειται για ένα πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ένα μεγάλο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Στα ασφαλιστικά ταμεία την τελευταία περίοδο... φαίνεται ότι υπάρχει μία μείωση ανησυχητική των εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των δαπανών. Αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν ένα μεγάλο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ή τη μείωση του ύψους των συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην ατζέντα.

Τόνισε επίσης την ανάγκη «μείωσης των δαπανών στους κλάδους υγείας». Όπως ανέφερε, «εκεί η σπατάλη είναι τεράστια, εκεί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι».

Υπογράμμισε δε ότι «τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, οι μηχανισμοί ελέγχου των ταμείων είναι εντελώς ανεπαρκείς. Κι εμείς επιλέγουμε τη σύμπραξη των ταμείων σε αυτό τον τομέα για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικότερος έλεγχος. Κανένα ταμείο από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα