Οι στόχοι της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2009 17:58

Τους στόχους της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σε ομιλία του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική».

Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης μίλησε για:

- διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διόδων μεταφοράς,

- ενίσχυση των διασυνδέσεων και υποδομών,

- διάλογο μεταξύ κρατών παραγωγής και κατανάλωσης αλλά και στενή συνεργασία της Ευρώπης με τους Διεθνείς Οργανισμούς,

- διαφάνεια στην λειτουργία της αγοράς,

- μείωση της ζήτησης και κατανάλωσης ενέργειας με υιοθέτηση μέτρων αποδοτικότητας και εξοικονόμησης,

- προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, καθώς και

- μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Αποτελεί ανοικτή αγορά για τους προμηθευτές, είναι ανοικτή χώρα διέλευσης αγωγών και πρέπει να γίνει κόμβος διάθεσης και όχι μόνο διέλευσης ενέργειας».

Σε ό,τι αφορά την αγορά αερίου, σημείωσε ότι η συμφωνία για τον South Stream εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου, καθώς το 2013 περίπου 3 bcm της εγχώριας ζήτησης των συνολικά 7,5 bcm θα εξακολουθήσουν να προέρχονται από τη Ρωσία.

Η υπόλοιπη ζήτηση των 4,5 bcm αναμένεται να καλυφθεί τόσο από τον GΤΙ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, όσο και από την Αλγερία με τον LΝG, ενώ κάποιες επιπλεόν ποσότητες θα δοθούν από τα διαθέσιμα της Τουρκίας.

Τόνισε ακόμη ότι η διαχείριση των διμερών σχέσεων με την ενεργειακά ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια και αναφέρθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης μίας βιώσιμης συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση και στην επίτευξη ενός λειτουργικού συμβιβασμού, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ασφαλέστερου ενεργειακού περιβάλλοντος.

«Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα απλώς ακολούθησε πρωτοβουλίες άλλων και παρακολουθούσε τις εξελίξεις αντί να τις συν-καθορίζει. Εταίροι και μη, δεν μας υπολόγιζαν στο βαθμό που νομίζαμε, ή πιστεύαμε», επεσήμανε ο υφυπουργός Ενέργειας και ξεκαθάρισε πως αποτελεί βασική επιδίωξη η εξομάλυνση των εξαρτήσεων της χώρας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

Έκανε δε λόγο για μοναδική ευκαιρία να εισέλθει δυναμικά η Ελλάδα στα ενεργειακά δρώμενα, ως απολύτως φερέγγυα, αξιόπιστη και προβλέψιμη χώρα, ως προς τις προθέσεις της.

Υποστήριξε επίσης πως η πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση από ευκαιριακές και πανάκριβες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και χαρακτήρισε αντιφατικό να επιχορηγούνται ενεργειακές επενδύσεις τρίτων χωρών από αδυναμία της Ελλάδος να σχεδιάσει έγκαιρα και ρεαλιστικά την παραγωγική βάση του εθνικού της ηλεκτρικού συστήματος.

«Στην κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Ευρώπη πρέπει να δώσει τον τόνο» υπογράμμισε και σημείωσε πως ακόμη και η χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για πιο γρήγορη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, με αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου και ώθηση των οικονομιών σε νέες τεχνολογίες και ευκαιρίες απασχόλησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα