Σοβαρό σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας ζητά ο Τρισέ

«H Ελλάδα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας»
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2009 21:22
UPD:10/11/2009 17:01

Την ανάγκη μιας πλήρως ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα και ενός σοβαρού σχεδίου ανάταξης της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑNT1.

«Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών μελών του eurogroup, και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κάθε χώρα», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας».

Σε ό,τι αφορά τη Στατιστική Υπηρεσία, ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως σύμφωνη ότι πρέπει να αποκτήσετε μια πλήρως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Και νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα το κάνει».

Ερωτηθείς δε σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Ελλάδα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ο κ. Τρισέ απάντησε: «Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και αν τα νούμερα είναι τόσο δραματικά, που πιστεύω ότι μάλλον έτσι θα 'ναι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σας. Διότι, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με το θέμα του ελλείμματος, ούτε με το θέμα των αυξήσεων των τιμών, το οποίο σιγά-σιγά καθιστά την οικονομία σας μη ανταγωνιστική».

Σε ερώτηση τέλος για το αν είναι πιθανό μια χώρα της ευρωζώνης να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια δήλωσε ότι δεν το θεωρεί ούτε λογικό ούτε πιθανό.

«Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν αν η χώρα αυτή, ζητούσε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όταν η οικονομία μιας χώρας βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα