Δέσμευση για έλλειμμα και στατιστικά στοιχεία

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 15:44
UPD:18:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την έντονη κριτική που έχει δεχτεί η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του υπουργών Οικονομίας των «27», παρουσίασε αναλυτικά στους ομολόγους του το πλαίσιο των νομοθετικών προτάσεων που έχει ήδη υποβάλλει αλλά και που προτίθεται να προωθήσει για την ανεξαρτητοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η ποιότητα των στοιχείων που θα παρέχει η ΕΣΥΕ θα επαληθεύονται από ανεξάρτητη αρχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να συμβάλει στη διαμόρφωση του σχετικού ελεγκτικού πλαισίου.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα δανεισμού, έχει πρόβλημα κόστους δανεισμού

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα δανεισμού, έχει πρόβλημα κόστους δανεισμού

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνοντας πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 προβλέπει μείωση της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η μισή μείωση θα προέλθει από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Αναφορά έκανε και σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί τον Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές στα προγράμματα stage, τη διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή, εκ νέου, της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται» κ.ά.

Επίθεση στη ΝΔ

O υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση τόσο για τα χαλκευμένα -όπως ανέφερε- στοιχεία που έδινε στις Βρυξέλλες όσο και για το συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών τα οποία -όπως τόνισε- έχουν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Ερωτηθείς «πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ» απάντησε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας».

Γνωστοποίησε ακόμη πως ότι ο Επίτροπος Αλμούνια ενημέρωσε το Συμβούλιο πως αύριο θα προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να καταλογισθούν συγκεκριμένες ευθύνες για την παροχή ψευδών στοιχείων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι προσωπικώς τάσσεται πάντα υπέρ του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα και σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού λάβει τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων.

Αναφορικά με τα ζητήματα του δανεισμού, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας όμως ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές.

Δυσαρέσκεια στην Ε.Ε. για τα στατιστικά στοιχεία

Η δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ΕΕ αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων του Εcofin, το οποίο ζητά τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην ξεχωριστή αυτή παράγραφο, το συμβούλιο αν και εκφράζει δυσαρέσκεια «για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία», καλωσορίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης προς την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Ειδικότερα, η παράγραφος του Ecofin για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:

«Το Συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία. Το Συμβούλιο καλεί εκτάκτως την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της ΕΕ ως προς τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και το θεσμικό σύστημα παραγωγής τους. Το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση, πριν το τέλος του 2009, και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλωσορίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να χειριστεί το ζήτημα άμεσα και υπεύθυνα και θεωρεί ότι τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως αυτά που στοχεύουν στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Αγώνας για την ανάταξη του ελλείμματος αξιοπιστίας»

«Υπάρχει ένα φοβερό έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στην Ε.Ε.», παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Εμείς, αυτό που κάνουμε, είναι να αναδεικνύουμε την αλήθεια, να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς καταγραφής των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1739620 .

«Μέλημα της κυβέρνησης είναι να φέρει σε πέρας «τον τιτάνιο αγώνα για την ανάταξη του ελλείμματος αξιοπιστίας, με απώτερο σκοπό την εγγύηση της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τέλος επανέλαβε την «εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε επιτέλους να έχουμε μια σαφή, πλήρη και αληθή καταγραφή των οικονομικών στοιχείων της χώρας μας».

ΛΑΟΣ: Στους κόλπους της Ε.Ε. είμαστε οι πιο ανυπόληπτοι

«Είχαμε ελπίσει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα είχε κάποια επιρροή στους σοσιαλιστές που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Απ΄ ότι φαίνεται, ο σοσιαλιστής κ. Αλμούνια δεν συγκινείται απ΄ τις ικεσίες του Προέδρου του και του εκπροσώπου του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι προφανές ότι στους κόλπους της Ε.Ε. είμαστε οι πιο ανυπόληπτοι. Μπράβο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και τη Ν.Δ. που το κατόρθωσαν...», τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: Έτοιμη να θυσιάσει ασφαλιστικό-εργασιακά η κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θυσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να κερδίσει πίστωση χρόνου από τον κ. Αλμούνια και τον κ. Τρισέ.

Α. Τσίπρας: Πρωτοφανής κοινωνική έκρηξη αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τις πιέσεις της Ε.Ε.

Α. Τσίπρας: Πρωτοφανής κοινωνική έκρηξη αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τις πιέσεις της Ε.Ε.

Προειδοποίηση μάλιστα πως αν υιοθετήσει πιέσεις για χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση η συρρίκνωση της κοινωνικής συνοχής. «Διέξοδο από την κρίση αποτελεί η προοπτική της ενίσχυσης της απασχόλησης και της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα