Υπό ασφυκτική κοινοτική επιτήρηση η οικονομία

Ε.Ε.: Ανεπαρκής η ανταπόκριση των ελληνικών αρχών
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 14:07
UPD:16:31

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η χώρα μας δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση «δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η χώρα μας δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση «δεδομένου ότι η έντονη επιδείνωση την δημοσιονομικής κατάστασης το 2009 (-12,7% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έναντι της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης για -3,7%) οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών».

Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών (2½ εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) το 2009, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε υψηλότερες των προϋπολογισθεισών αμοιβές εργαζομένων και σε αυξημένες δαπάνες κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνεπώς η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.

Eνεργοποιείται, δηλαδή, η επόμενη φάση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, που θα οδηγήσει τη χώρα σε στενή κοινοτική επιτήρηση και υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων.

«Δεν υιοθετήθηκαν αποτελεσματικά μέτρα», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό θα οδηγήσει, αν το συμβούλιο (των υπουργών της ΕΕ) επικυρώσει την θέση μας τον επόμενο μήνα, σε νέες συστάσεις σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με το επόμενο βήμα στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», σημείωσε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χ. Αλμούνια: Στην Ελλάδα δεν υιοθετήθηκαν αποτελεσματικά μέτρα

Χ. Αλμούνια: Στην Ελλάδα δεν υιοθετήθηκαν αποτελεσματικά μέτρα

Ο κ. Αλμούνια υπογράμμισε ακόμη ότι «η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα, πρέπει να ανταποκριθούν στις πολύ σοβαρές προκλήσεις».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η διορία στην Ελλάδα για το έλλειμμα θα δοθεί τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται μια πολύ φιλόδοξη και σταθερή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα και υψίστης σημασίας θεσμικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι υπερβάσεις ελλειμμάτων στην Ελλάδα δεν συνιστούν πρόβλημα μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

«Είναι ένα ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος για τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα τη δράση που ανέλαβαν πέντε χώρες – Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο – οι οποίες είχαν υπαχθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τον Απρίλιο, βάσει των συστάσεων της Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 104 παράγραφος 7 της συνθήκης ΕΕ, στις οποίες ως βάση χρησιμοποιήθηκαν οι οικονομικές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπό ασφυκτική επιτήρηση η οικονομία

Υπό ασφυκτική επιτήρηση η οικονομία

H Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Συμβούλιο το 2013 ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία.

Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% το 2009, λόγω του συγκριτικά περιορισμένου ύψους των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους απαιτήθηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012.

«Όλοι συμφωνήσαμε επί της ανάγκης κατάρτισης σαφών και αξιόπιστων στρατηγικών εξόδου από την κρίση για τον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους, που έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της κρίσης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρέχει την βάση για τέτοιες στρατηγικές εξόδου από την κρίση αφενός μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και αφετέρου με τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης που θα κοινοποιηθούν τον προσεχή Ιανουάριο. Η εφαρμογή του Συμφώνου και η κατάρτιση των εν λόγω στρατηγικών δεν είναι μόνο συμβατή με την συνέχιση των μέτρων τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Απαιτείται επίσης για να αποφευχθεί αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια κάτι που με τη σειρά του θα προκαλούσε αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και των δαπανών χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναστέλλοντας την ίδια την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια. «Πιστεύω ότι οι προθεσμίες που προτείνονται σήμερα είναι σκόπιμες και ρεαλιστικές», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα