Νέες δυνατότητες αποκτά η γεωργία με την επιστράτευση των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, οι οποίοι αναλύουν τη σύσταση του εδάφους –μια τεχνική που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των εργαστηρίων, αναφέρει ο Economist.
Οι δορυφόροι συλλέγουν με χαμηλό κόστος και αναλύουν με εξαιρετική ακρίβεια τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους μέσω της μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις αγροτικές εκτάσεις.
Το φάσμα της ακτινοβολίας μπορεί να αποκαλύψει τις ιδιότητες του εδάφους, όπως η ποσότητα του χώματος, καθώς και τα επίπεδα της χλωροφύλλης, διαφόρων μετάλλων, της υγρασίας και άλλων παραμέτρων που προσδιορίζουν την ποιότητα του εδάφους.
Εάν στο παζλ προστεθούν οι πρόσφατες και εκτιμηθείσες καιρικές συνθήκες, θα δημιουργηθούν «χάρτες ανάπτυξης» των καλλιεργειών. Το κόστος της υπηρεσίας δεν ξεπερνά τα 15 δολάρια ανά 150 στρέμματα για μερικές μετρήσεις το χρόνο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών κατά 10%.
Παρότι το συγκεκριμένο σύστημα μετρήσεων βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, η ανάπτυξή του είναι ραγδαία. Ηγέτης του κλάδου είναι η Γαλλία, στην οποία αναλύονται μέσω δορυφόρου περισσότερες καλλιέργειες από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με την Infoterra.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας, Ενρί Ντους, ο αριθμός των εκτάσεων που παρακολουθούνται θα αυξηθούν θεαματικά εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των γεωργών, οι οποίοι στην εκτίμηση των μελλοντικών αποδόσεων των καλλιεργειών τους.
Τα «φτηνά» δεδομένα για την απόδοση της γης ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις, καθώς μπορούν να εντοπιστούν οι περιοχές όπου γίνεται εκτεταμένη χρήση παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων προκειμένου να ελεγχθεί η χρήση τους.
Η νέα τεχνολογία δεν είναι αναγκαστικό να ωφελήσει αποκλειστικά τη γεωργική παραγωγή των πλούσιων κρατών, επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό. Στην Αφρική, μεγάλο μέρος των αγροτικών εκτάσεων υποβαθμίζονται εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων.
Το Παγκόσμιο Κέντρο Αγροδασοπονίας στο Ναϊρόμπι έχει αρχίσει ήδη να καταγράφει το «αποτύπωμα ακτινοβολίας» 100.000 δειγμάτων από τα εδάφη της Αφρικής. Οι πληροφορίες θα μεταβιβαστούν στο Κέντρο Τροπικής Γεωργίας στην Κολομβία, όπου θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με την ονομασία «Digital Soil Map» (Ψηφιακός Εδαφικός Χάρτης).
Όταν είναι έτοιμος, ο πρωτοποριακός αυτός χάρτης θα παρέχει στους γεωργούς δωρεάν προβλέψεις για αγροτικές εκτάσεις σε 42 διαφορετικές αφρικανικές χώρες. Για μια χώρα που μαστίζεται από τον υποσιτισμό, τα νέα είναι εξαιρετικά ευχάριστα, καταλήγει ο Economist.