Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 20:28

Μεταβατικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η κυβερνητική πλειοψηφία, στο πλαίσιο συζήτησής του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημειώθηκε δε πως «δεν αποτελεί τον προϋπολογισμό για τον οποίον έχουμε δεσμευτεί, αλλά υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις για δικαιότερη αναδιανομή και νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού υπερασπίστηκαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος και Μανώλης Όθωνας.

Έντονη κριτική άσκησε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργική λογιστική με τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων.

Ειδικότερα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε πως η κυβέρνηση, αναβάλλοντας εισπράξεις για το 2010 (ημιυπαίθροι χώροι, ενιαίο τέλος ακινήτων, έκτακτη εφάπαξ εισφορά κ.ά.) και σπεύδοντας να καταβάλλει στρατιωτικές και κοινωνικές δαπάνες το 2009, ανεβάζει ένα έλλειμμα που δεν ξεπερνά το 8,3% στο 12,7%.

Από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι αθετούνται τουλάχιστον δέκα προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αυτές είναι, όπως εξήγησε, μικρότερο έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και μικρότερη ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων απΆ τα υπεσχημένα, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, αύξηση των πρωτογενών δαπανών αντί για οικονομία, αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά, μείωση των δαπανών για κοινωνική προστασία και των δημοσίων επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα, μη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, επιβολή των τελών κυκλοφορίας για τα παλιά Ι.Χ. αλλά κατάργηση των μέτρων για την απόσυρση κλπ.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών. «Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ, λείπει η αυτογνωσία και η αυτοκριτική, ως προς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών τους», ανέφερε.

«Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να πω στις Βρυξέλλες πως το έλλειμμα είναι 8% και όχι 12,7. Πολιτικά θα είχα το ίδιο όφελος - και δεν θα είχα να αντιμετωπίσω το τείχος αυτό της καχυποψίας και αναξιοπιστίας που συνάντησα», πρόσθεσε.

Σημειώσε δε ότι «τα σημάδια της δημοσιονομικής αυτής κατάρρευσης, δυστυχώς ήταν γνωστά και είχαν αποτυπωθεί στα στατιστικά δελτία της Τράπεζας της Ελλάδος: 18 δισ. έλλειμμα τον Ιούνιο, 20 δισ. τον Αύγουστο, 23,6 δισ. τον Σεπτέμβριο».

«Είναι προφανές ότι, αν αφαιρέσει κανείς τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα χρέη των νοσοκομείων και τις πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία, και πάλι το έλλειμμα είναι τεράστιο. Το δημόσιο χρέος έφτασε στα 300 δισ., παρουσιάζοντας μιαν αύξηση 13% σε σχέση με το 2009…», υπογράμμισε.

«Ο Προϋπολογισμός παίρνει και δίνει» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

«Μειώνει εξοπλιστικές δαπάνες, αλλά επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων και αυξάνει τις αγροτικές συντάξεις. Μειώνει τις επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων, αλλά αυξάνει το επίδομα ανεργίας. Επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά χορηγεί το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά, αλλά περιλαμβάνει προσλήψεις 3000 νοσηλευτών σε νοσοκομεία και αυξάνει την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Μειώνει τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, αλλά αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Καταργεί την απόσυρση, αλλά αυξάνει τις δαπάνες για την εκπαίδευση», επεσήμανε.

«Προβλέπουμε μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες και κατέχοντες και ανάταξη των φορολογικών εισροών του κράτους. Από του χρόνου, θα έχουμε έναν διαφορετικό Προϋπολογισμό, με πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και φόρους που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες που απολαμβάνουν» σημείωσε ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. ¶γγελος Τζέκης, παρατήρησε πως στη Βουλή σήμερα «επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό του 2004, με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε άλλους ρόλους. Ακούμε ό,τι μας έλεγε ο Γ. Αλογοσκούφης, με τον ίδιο στόχο - τον αποπροσανατολισμό του εργαζόμενου λαού».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, και πάλι από το ΚΚΕ, προέβη σε μια ολοκληρωτική αμφισβήτηση της κεντρικής επιχειρηματολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κρίση και τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον ίδιο το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και την Νομισματική του Έκθεση, σύμφωνα με την οποία, «εξαιτίας των τεράστιων χρηματοδοτικών πακέτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ε.Ε., θα έχει ως το τέλος του 2014, μια συνολική αύξηση στο δημόσιο χρέος σε επίπεδο Ε.Ε., που θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ».

«Η αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού αυτού, δημοσίου χρέους, θα πρέπει να συμπεριλάβει τέτοια σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα οποία να συμπεριλάβουν και μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων», πρόσθεσε.

«Να λοιπόν, πώς μιλάμε για τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της Ε.Ε., που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, αλλΆ απλώς έχει σχέση στο πώς με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δράση των κεφαλαιοκρατών» συμπέρανε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, αμφισβήτησε και την αξιοπιστία της Τράπεζας της Ελλάδος: «Ο διοικητής της, ο κος Προβόπουλος, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές μιλούσε για πολύ μικρότερο έλλειμμα και τρεις μέρες μετά, έδωσε δεύτερη έκδοση. Πρόκειται για θαύμα» σημείωσε.

Για «Προϋπολογισμό φοροεπιδρομής» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, συνεπάγεται 4,5 δισ. πρόσθετους νέους φόρους. Κατά μέσον όρο, κάθε Έλληνας επιβαρύνεται με 400 ευρώ το χρόνο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβλέπεται μια αρνητική ανάπτυξη 0,3% με την έξοδο στην ανεργία, άλλων 100 χιλιάδων εργαζομένων. Θα μπορούσαν να το αποφύγουν αυτό το πρόσθετο χαράτσι οι Έλληνες; Ναι - αν οι περικοπές των κρατικών σπαταλών ήταν θαρραλέες», ανέφερε.

«Εσείς καταγγέλλατε το ότι η ΝΔ μείωσε το φορολογικό συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εσείς τον αυξάνετε για μία μόνο χρονιά. Γιατί δεν κάνετε μόνιμη αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε τα εισοδήματα αυτά τα οποία επαίρεστε πως θα εισπράξετε ο 2010, να είναι μια μόνιμη συνεισφορά στον κρατικό Προϋπολογισμό; Γιατί θα θιγούν συμφέροντα», πρόσθεσε.

«Αν τα συμφέροντα αυτά δεν θιγούν, δεν μπορεί να αλλάξει η δομή του Προϋπολογισμού», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα