Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 05:17
UPD:05:42

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα μετά την απροσδόκητη αύξηση της απασχόλησης στην Αυστραλία που τόνωσε την εμπιστοσύνη ότι η ασιατική περιφέρεια οδηγεί στην έξοδο από την παγκόσμια κρίση. Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός σε νέα υψηλά καθώς υποχώρησε το δολάριο.

Ο MSCI Asia Pacific Index ισχυροποιήθηκε 0,3% φθάνοντας στις 119,16 μονάδες στις 11:58 π.μ. στο Τόκιο ωθώντας το ράλι των πέντε ημερών στο 3,9%. Ανοδο έως 0,4% σημείωσε ο χρυσός φθάνοντας στα 1.121,90 δολ. η ουγγιά και ο επενδυτής Marc Faber είπε ότι η τιμή του δεν πρόκειται να υποχωρήσει ξανά κάτω από τα 1.000 δολάρια. Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας ανατιμήθηκε μετά την απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων της χώρας.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,4% φθάνοντας στις 9.915,25 μονάδες στο Τόκιο. Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημείωσε άνοδο 0,4% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 αναρριχήθηκε 0,5%, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για απροσδόκητη αύξηση της απασχόλησης τον μήνα που πέρασε. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών στη Νέα Υόρκη, μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και τα σχόλια των μελών της Fed.

Η Morgan Stanley είπε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η ταχεία αύξηση των κερδών δημιουργούν μια κατάσταση ιδιαίτερη κατάσταση για τις κινεζικές μετοχές το 2010. Στην Αυστραλία οι εργοδότες αύξησαν κατά 24.500 τις προσλήψεις τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε έως τα 93,70 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ επίπεδα στα οποία είχε να αναρριχηθεί από τον Αύγουστο του 2008. Ανοδο στα 74,42 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ σημείωσε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, καθώς έκθεση έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο και ο υπουργός Οικονομικών της, Bill English είπε ότι η χώρα αντέχει να ξεκινήσει την απόσυρση των οικονομικών πακέτων στήριξης επειδή η οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Ο Dollar Index, δείκτης του δολαρίου έναντι του καλαθιού έξι νομισμάτων, υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Αυγούστου του 2008.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,4% φθάνοντας στα 1.121,90 δολ. η ουγγιά, υπερβαίνοντας τη χθεσινή του άνοδο στα 1.118,88 δολάριο. Σε πληθωριστική βάση με την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας υπολογίζει την τιμή, ο χρυσός πρέπει να υπερβεί τα 2.287 δολ. για να ξεπεράσει την άνοδο του 1980.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 79 δολ. το βαρέλι καθώς οι εισαγωγές αργού της Κίνας αναρριχήθηκαν στα 19 εκατ. τόνους τον Οκτώβριο, τα δεύτερα παρά ποτέ υψηλά επίπεδα, καθώς η αύξηση της παραγωγής τόνωσε τη ζήτηση για καύσιμα. Η πλατίνα ισχυροποιήθηκε 0,6% φθάνοντας στα 1.378,50 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Σεπτεμβρίου του 2008.

Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Νωρίτερα έκανε ράλι φθάνοντας στις 100 μονάδες, πάνω από τα χαμηλά του έτους στα οποία υποχώρησε στις 9 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα