Νέο ρεκόρ για τον χρυσό

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 06:05
UPD:06:21

Φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 27%, οδεύοντας για ένατη ετήσια άνοδο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1948 καθώς ο Dollar Index υποχώρησε 7,8%.

Σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη ημέρα αναρριχήθηκε ο χρυσός μετά από τις εικασίες ότι το δολάριο θα διευρύνει τις απώλειές του ενώ η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αυξάνει καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές αυξάνουν τις αγορές τους.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,4% φθάνοντας στα 1.121,90 δολ. η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), σημείωσε άνοδο για ένατη μέρα, φθάνοντας επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Ο επενδυτής Marc Faber είπε ότι ο χρυσός δεν πρόκειται ξανά να διαπραγματευθεί κάτω από τα 1.000 δολάρια.

Φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 27%, οδεύοντας για ένατη ετήσια άνοδο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1948 καθώς ο Dollar Index υποχώρησε 7,8%. Το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει εξ αιτίας των επιτοκίων ρεκόρ στις ΗΠΑ και αύξησε τον κυβερνητικό δανεισμό για την καταπολέμηση της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται κάτω από τα ονομαστικά υψηλά μετά τον υπολογισμό του πληθωρισμού. Οι τιμές σποτ στα 850 δολ. η ουγγιά τον Ιανουάριο του 1980 είναι ίσες με σημερινά 2.227, 84 δολ. μετά την προσαρμογή του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Ο χρυσός σε δολάρια Αυστραλίας βρίσκεται 22% κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των περίπου 1.542,28 δολ. Αυστραλίας η ουγγιά και το μέταλλο σε ευρώ είναι 4,7% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα που άγγιξε μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση διαπραγματεύθηκε στα 1.121,08 δολ. η ουγγιά στις 10:05 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 0,7% φθάνοντας στα 1.121,90 δολ. η ουγγιά, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα κερδών από τις εννέα ημέρες που έληξαν στις 26 Αυγούστου του 1982.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε σήμερα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ πριν από την αυριανή έκθεση που προβλέπεται να δείξει ότι η οικονομία της Ε.Ε. αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο, περιορίζοντας τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

Σήμερα στις 9:40 π.μ. ώρα Τόκιο το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,5014 ανά ευρώ από 1,4987 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε το 1,5048, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Οκτωβρίου. Το ΑΕΠ των 16 χωρών μελών της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο, όταν είχε υποχωρήσει 0,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανακοινώσει αύριο αυτά τα στοιχεία.

Ο Jim Rogers, ο επενδυτής που προέβλεψε την έναρξη του ράλι των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής το 1999, επανέλαβε αυτόν τον μήνα την πρόβλεψη ότι οι ράβδοι χρυσού θα αναρριχηθούν τουλάχιστον στα 2.000 δολ. την επόμενη δεκαετία. Από την πλευρά του, ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση είπε ότι η πρόβλεψη του Rogers είναι «απόλυτη ανοησία».

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα