Γ. Πεταλωτής: Σχ/ν για πιο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 16:34
UPD:17:41

Στο σχέδιο νόμου που μελετά η κυβέρνηση με αφορμή την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ για την εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα, ούτως ή άλλως, δεν είναι δίκαιο και βιώσιμο, είναι μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και θ' αντιμετωπισθεί με νόμο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι το θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης, θα αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου με σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σε ερώτηση αν ισχύει η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ανεβούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «είναι άλλο θέμα η αύξηση των ορίων ηλικίας γενικώς και άλλο η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών –γυναικών».

«Εμείς μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ως προς το πρώτο θέμα. Ως προς το δεύτερο απάντησα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, από την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών και πρόσθεσε ότι «χωρίς να θιχτούν δικαιώματα, θα πρέπει σε βάθος χρόνου να υπάρχει ένα νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε να είμαστε συνεπείς και με τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα αμφισβητήσει τις υποδείξεις του κ. Αλμούνια για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η ΕΕ θέλει να πετύχουμε κάποιους στόχους. Το πώς θα τους επιτύχουμε είναι δικό μας θέμα».

«Για την κυβέρνηση, τα εργασιακά δικαιώματα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες ως προς την υπεράσπισή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για μισθούς έξω από τις συλλογικές συμβάσεις».

Σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατά την έκθεση του Ecofin, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «ακούμε τις προτάσεις των εταίρων μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εθνική πολιτική, ενώ έχουμε αρχές, ιδεολογία και αξίες, τις οποίες δεν απεμπολούμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα