Συμφωνία συγχώνευσης British Airways-Iberia

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 06:24
UPD:09:27

Σε συμφωνία συγχώνευσης ύψους 7 δισ. δολαρίων κατέληξαν αργά χθες το βράδυ η British Airways και η ισπανική Iberia Lineas Aereas de Espana, βάζοντας τέλος σε συνομιλίες διάρκειας άνω του ενός έτους για μια μεταξύ τους συνεργασία.

Με βάση τη συμφωνία, η οποία είναι αποκλειστικά σε μετοχές, οι μέτοχοι της British Airways θα λάβουν μία μετοχή στη νέα, ενοποιημένη εταιρεία για κάθε μία μετοχή που κατέχουν στο βρετανικό αερομεταφορέα. Οι επενδυτές της Iberia θα λάβουν 1,0205 μετοχές στη νέα εταιρεία για κάθε μία μετοχή που κατέχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η συγχώνευση θα δημιουργήσει μία παγκόσμια αεροπορική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να ανταγωνιστεί καλύτερα τις μεγαλύτερές της, Air France-KLM Group και Deutsche Lufthansa AG. Η νέα εταιρεία θα συγχωνεύσει το δίκτυο της ΒΑ στις ΗΠΑ με το αντίστοιχο της Iberia στη Λατινική Αμερική.

Με βάση τη συμφωνία, οι επενδυτές της British Airways θα κατέχουν περίπου το 55% της νέας εταιρείας την οποία θα διοικεί ο διευθύνων σύμβουλος της BA, Γουίλι Γουόλς. Ο επικεφαλής της Iberia, Αντόνιο Βάσκεζ, θα είναι πρόεδρος της διευρυμένης αεροπορικής εταιρείας, η οποία θα έχει έδρα τη Μαδρίτη και τα κεντρικά της γραφεία θα είναι στο Λονδίνο.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, τους μετόχους καθώς και από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς οι δύο αεροπορικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι ξεκίνησαν συνομιλίες για συγχώνευση. Παρόλ’ αυτά, οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν εν μέρει εξαιτίας διαφωνιών αναφορικά με τον έλεγχο των δύο εταιρειών επί του νέου ομίλου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα