Τ. Αράπογλου: Ευκαιρίες για τις τράπεζες σε ΝΑ Ευρώπη και Βαλκάνια

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 10:30

Ευκαιρίες στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων βλέπει για τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, εξαιτίας της απόσυρσης ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών, που δεν κρίνουν πλέον τις επενδύσεις αυτές στρατηγικής σημασίας σύμφωνα με τα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο κ. Τάκης Αράπογλου, μιλώντας χθες στο London School of Economics, με θέμα «Το Μέλλον των Ελληνικών Τραπεζών: Μία Περιφερειακή Προοπτική».

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ αναφέρθηκε στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και στη στρατηγική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας την ποιότητα των ισολογισμών τους, την ικανότητά τους να στηρίξουν τις επενδύσεις τους, αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τον εγχώριο κλάδο να επεκταθεί και να ισχυροποιήσει τη θέση του στην ευρωπαϊκή τραπεζική σκηνή.

Οι εγχώριες τράπεζες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αράπογλου από το βήμα του LSE, ήταν από τα ελάχιστα και ξεχωριστά παραδείγματα παγκοσμίως, που υπέστησαν περιορισμένες επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση, σε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία ζημίωσαν σημαντικά τους μετόχους τους.

Ο κ. Αράπογλου εκτίμησε ότι ο κλάδος πανευρωπαϊκά θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε συγχωνεύσεις, εντός και εκτός συνόρων, λόγω της ανάγκης αύξησης του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας κάθε τράπεζας.

Επιπλέον, οι αναμενόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα αναγκάσουν την περιστολή του κόστους λειτουργίας των τραπεζών σε αναζήτηση οικονομιών κλίμακος, σημείωσε.

Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, όπως έχει διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον και με δεδομένη την επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι θα συνεχίσει τη σταθερή οργανική της ανάπτυξη και ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί οποιεσδήποτε ευκαιρίες εξαγορών προκύψουν στον ευρύτερο στρατηγικό της χώρο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα