Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη

Αυξήθηκε κατά 0,4% το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 12:00
UPD:12:25

Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για αύξησή του κατά 0,8%, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 4,7%.

Εκτός ύφεσης βρέθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ στα 16 κράτη – μέλη αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, σημείωσε πτώση 4,1%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξησή του κατά 0,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και ετήσια μείωση της τάξης του 3,9%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – αν και χαμηλότερους απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι – κατέγραψαν στο τρίτο τρίμηνο και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για αύξησή του κατά 0,8%, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 4,7%.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%, με το μισό ρυθμό απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά, ενώ στην Ιταλία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση της τάξης του 0,7%.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου θέτει την Ευρωζώνη εκτός της σοβαρότερης οικονομικής ύφεσης, στην οποία έχει εισέλθει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλ’ αυτά, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο στο 0,2% και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010 στο 0,1%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να ανέλθει στο 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα