ΟΟΣΑ: Αισθητή αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας το β’ τρίμηνο

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 15:04

Στο βιομηχανικό κλάδο των κρατών του ΟΟΣΑ, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 7,2% σε ετήσιο επίπεδο.

Σημαντική αύξηση 0,8% σε τριμηνιαίο επίπεδο και 3,6% σε ετήσιο επίπεδο σημείωσε το μοναδιαίο κόστος εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ το β’ τρίμηνο του 2009. Βασικός παράγοντας της αύξησης είναι η μείωση της πραγματικής παραγωγής (ΑΕΠ σε σταθερές τιμές) εξαιτίας της διεθνούς ύφεσης.

Η αύξηση του κόστους εργασίας στο σύνολο της οικονομίας για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διαμορφώθηκε στο 0,7% το β’ τρίμηνο του έτους –χαμηλότερα από την Ευρωζώνη όπου η αύξηση ισούται με 1,3%.

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες διατηρήθηκε σταθερό στο 0,6% το δεύτερο εξάμηνο του 2009, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης του κόστους εργασίας κατά 1,6% στον κλάδο των υπηρεσιών.

Στο βιομηχανικό κλάδο των κρατών του ΟΟΣΑ, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 7,2% σε ετήσιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αύξησης υπόκειται σε μεταβολές λόγω των οικονομικών κύκλων.

Στην Ελλάδα, η μεταβολή του μοναδιαίου κόστους εργασίας κυμάνθηκε στα επίπεδα της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σε τριμηνιαίο επίπεδο το κόστος αυξήθηκε κατά 1,2% έναντι του 1,3% στην ευρωζώνη, ενώ σε ετήσιο παρατηρήθηκε αύξηση 5,2% έναντι 5,3% στην ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα