Ικανοποίηση Μπαρόζο για τη δέσμευση της Βραζιλίας να μειώσει τις εκπομπές CO2

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009 17:39

Τη δέσμευση της Βραζιλίας να μειώσει κατά περίπου 40% τις εκπομπές της αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2020, σε σχέση με τις προβλέψεις, χαιρέτησε σήμερα ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Με την απόφαση αυτή, η Βραζιλία είναι από τις πρώτες μεγάλες αναδυόμενες χώρες που δίνει μια τέτοια υπόσχεση», τονίζει ο κ. Μπαρόζο σε ανακοίνωση του.

Όπως σημειώνει, αυτό σηματοδοτεί πιθανώς μια αποφασιστική καμπή για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο και για την επιτυχία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναλάβει, κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το Δεκέμβριο, «εθελοντική δέσμευση» να μειώσει έως και 39% τις εκπομπές της των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2020.

Η Βραζιλία υπολογίζει ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα εκπέμπει 2,7 δισ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου το 2020. Στην Κοπεγχάγη, αναμένεται να δεσμευτεί για τον περιορισμό των εκπομπών της σε 1,6 δισ. τόνους το 2020, δηλαδή λιγότερο από τους 2,1 δισ. τόνους που είχε εκπέμψει κατά το 2005, και κοντά στα 1,5 δισ. τόνους που είχε εκπέμψει το 1994.

Η Βραζιλία είναι η Νο4 χώρα στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου στον κόσμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα