Ευρωζώνη: Στο -0,1% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 12:16
UPD:12:30

Αύξηση 0,2% παρουσίασε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να παραμένει, ωστόσο, σε αρνητικό έδαφος εξαιτίας του μειωμένου κόστους τροφίμων και ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,3%, ενώ αναμένουν αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση από το Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός – από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων – διαμορφώθηκε στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 1% σε ετήσια βάση.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό λίγο πιο κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο και κατά 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 1,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα