S&P: Νέος δείκτης για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 13:17

Τη σύσταση ενός νέου δείκτη, του Eurozone Government Bond Index, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο δείκτη με στάθμιση βάσει χρηματιστηριακής αξίας, στόχος του οποίου είναι η μέτρηση της απόδοσης των αγορών κρατικών ομολόγων των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών κρατών και η παροχή μιας πλήρους εικόνας της Ευρωζώνης στους επενδυτές.

Ο δείκτης απαρτίζεται από ομόλογα που εκδίδονται από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρούνται ανεπτυγμένες αγορές σύμφωνα με τις ταξινομήσεις της Bank of International Settlements.

«Η αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης είναι λίγο μικρότερη από την αγορά γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αλλά πολύ πιο σύνθετη, κυρίως λόγω των 16 διαφορετικών εκδοτών, και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο πολύπλοκη στο μέλλον», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Standard & Poor’s Indices, Τζέιμς Ρίγκερ.

Συνήθως βλέπουμε τους χρεωστικούς τίτλους των μικρότερων κρατών να διακινούνται με μεγαλύτερα περιθώρια (spreads) σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους εκδότες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ρευστότητα. Πολλοί επενδυτές θέλουν να επωφεληθούν από τις δυνητικές αποδόσεις της ευρωζώνης ως σύνολο και άλλοι να επικεντρωθούν στα ομόλογα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα –σε κάθε περίπτωση ο δείκτης αποτελεί μια ολοκληρωμένη μονάδα μέτρησης για την επένδυση σε ομόλογα της ευρωζώνης»», συμπλήρωσε.

Προς το παρόν στο δείκτη έχουν εκπροσώπηση 11 χώρες από τις 16 της ευρωζώνης, καθώς η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Σλοβακία δεν πληρούν τα κριτήρια, Συγκεκριμένα, στις 30 Οκτωβρίου 2009 τα ποσοστά στάθμισης του καινούργιου ανά χώρα ήταν 23,3% για την Ιταλία, 21,8% για τη Γερμανία, 20,2% για τη Γαλλία, 9,1% για την Ισπανία, 6,1% γα το Βέλγιο, 5,4% για την Ελλάδα, 5,1% για την Ολλανδία, 3,8% για την Αυστρία, 2,4% για την Πορτογαλία, 1,7% για την Ιρλανδία και 1,1% για τη Φιλανδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα