Eurobank: Επιστροφή κεφαλαίων σε Δημόσιο και ΕΚΤ

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 13:11

Σε μείωση της χρήσης κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 50% έχει προχωρήσει η EFG Eurobank, ενώ πρόσφατα αποπλήρωσε και το σύνολο των ομολογιών που έφεραν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στο Reuters.

«Λόγω της σημαντικής βελτίωσης της ρευστότητας του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά τους τελευταίους έξι μήνες η Eurobank EFG έχει μειώσει σημαντικά τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50%, δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Νίκος Καραμούζης, σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο.

Όπως τόνισε, «σταδιακά, ο όμιλος προσεγγίζει τα επίπεδα χρήσης του μηχανισμού που έκανε πριν από τη κρίση».

Ο κ. Καραμούζης αποκάλυψε επίσης ότι η Eurobank αποπλήρωσε πρόσφατα το σύνολο των ομολογιών που έφεραν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κάνει σήμερα μηδενική χρήση του δεύτερου πυλώνα του κυβερνητικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), έχουν προειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι συγκρατημένα όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων μέσω του προγράμματος διοχέτευσης 12μηνης ρευστότητας της ΕΚΤ το Δεκέμβριο, που μπορεί να είναι η τελευταία δημοπρασία για φέτος.

Οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν δανειστεί περίπου 40 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ φέτος, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε χθες ότι έχει υποδείξει σε αριθμό τραπεζών να επιδείξουν σύνεση ως προς την συμμετοχή τους στη δημοπρασία Δεκεμβρίου της ΕΚΤ. Πρόσθεσε επίσης ότι η υπόδειξή της αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εξόδου των τραπεζών από τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα του ευρωσυστήματος όταν αυτά αποσυρθούν.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα