Νέο «καμπανάκι» Τρισέ για τη δημοσιονομική αξιοπιστία

Προειδοποιεί μερίδα ευρωπαϊκών χωρών
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 13:40
UPD:14:00

Αυστηρή προειδοποίηση προς μερίδα χωρών της Ε.Ε. απηύθυνε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση σε ορισμένες από αυτές είναι τόσο κακή, που υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Μερικές χώρες είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή η προηγούμενή τους διαχείριση ήταν σοφή και συνετή, ενώ άλλες βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Τρισέ στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Μερικές χώρες είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή η προηγούμενή τους διαχείριση ήταν σοφή και συνετή, ενώ άλλες βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο διοικητής ΕΚΤ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η επιτυχία της ανάκαμψης στην Ευρώπη εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη φερεγγυότητα των κυβερνήσεων που εκδίδουν χρέος.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι οι 16 χώρες-μέλη βγήκαν από την ύφεση, επιβεβαίωσαν το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της ΕΚΤ είχε διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι θα μπορούσε να τεθεί σε αυστηρό καθεστώς επιτήρησης στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εάν δεν κατορθώσει να ελέγξει αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της.

Ο κ. Τρισέ είχε τονίσει, μάλιστα, ότι η χώρα μας αποτελεί μια ακραία περίπτωση σε ό,τι αφορά το μέγεθος του ελλείμματος με σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστία,ς που επιβάλλει την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

«Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών μελών του eurogroup, και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κάθε χώρα», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας».

Ερωτηθείς επίσης σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Ελλάδα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ο κ. Τρισέ είχε απαντήσει: «Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και αν τα νούμερα είναι τόσο δραματικά, που πιστεύω ότι μάλλον έτσι θα 'ναι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σας. Διότι, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με το θέμα του ελλείμματος, ούτε με το θέμα των αυξήσεων των τιμών, το οποίο σιγά-σιγά καθιστά την οικονομία σας μη ανταγωνιστική».

naftemporiki,gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα