Ο «φόρος άνθρακα» θα δώσει ώθηση στην πυρηνική ενέργεια

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 16:44

Ο σχεδιασμός δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη Βρετανία –το κόστος της κατασκευής τους είναι αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο, σημειώνει ο Economist.

Οι επικριτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι παρόλο που η πυρηνική ενέργεια αυτή καθ’ αυτή είναι φτηνή, η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και η εναπόθεση των πυρηνικών αποβλήτων απαιτούν υψηλά κονδύλια και εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Οι υποστηρικτές αυτής της ενεργειακής πολιτικής, ωστόσο, διατείνονται ότι το κόστος είναι υψηλό γιατί ο σχεδιασμός των εργοστασίων είναι καινούργιος και θα μειωθεί μόλις ξεκινήσουν να κατασκευάζονται τα πρώτα εργοστάσια.

Η προοπτική αυτή δυσχεραίνει τα πράγματα στον απελευθερωμένο κλάδο ενέργειας της Βρετανίας, όπου σπάνια συνάπτονται πολυετή συμβόλαια, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους.

Ο κλάδος της πυρηνικής ενέργειας, πάντως, εναποθέτει τις ελπίδες του στην τιμολόγηση του άνθρακα, η οποία θα αναγκάσει τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων να καταβάλλουν «πρόστιμο» για τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούν.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα το κόστος του άνθρακα στο πλαίσιο του προγράμματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων της ΕΕ κυμαίνεται στα 14 ευρώ ανά τόνο –πολύ χαμηλότερο από τα 50 δολάρια που θεωρούν οι παράγοντες του κλάδου ότι θα κάνουν τα πυρηνικά εργοστάσια ελκυστικά.

Πηγή: Economist



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα