Λ. Κατσέλη: Πυλώνας αναθέρμανσης της οικονομίας οι τράπεζες

Συνάντηση με την ΕΕΤ
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 16:58
UPD:17:03

Η κ. Κατσέλη έθεσε στο προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπέζων τους τέσσερις κύριους άξονες – βασικά ζητήματα της πολιτικής του υπουργείου για τους επόμενους μήνες.

«Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πυλώνας και για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη μετά από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπέζων (ΕΕΤ).

Κατά τη συνάντηση η κ. Κατσέλη έθεσε στους τραπεζίτες τους τέσσερις κύριους άξονες – βασικά ζητήματα της πολιτικής του υπουργείου για τους επόμενους μήνες.

α) Η ρευστότητα στην αγορά και οι πρωτοβουλίες που προγραμματίζει να πάρει το υπουργείο για τη ρύθμιση οφειλών που είναι ληξιπρόθεσμες, για συγκεκριμένα μέτρα γύρω από τον «Τειρεσία», αλλά και γενικότερα το όλο πλαίσιο διοχέτευσης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά.

«Αποφασίσαμε να έχουμε μια στενή συνεργασία, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε τις ρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα και να αποκατασταθεί η πιστωτική ρευστότητα και να μην υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες να αισθάνονται για τον άλφα ή βήτα λόγο ότι πραγματικά στερούνται πρόσβαση στο τραπεζικό ζήτημα», είπε η κ. Κατσέλη.

β) Οι εγγυήσεις του δημοσίου, οι πολιτικές εγγυήσεων του δημοσίου και κυρίως η λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ.

«Κι εκεί αποφασίσαμε να έχουμε μια κοινή, αν θέλετε, ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγυήσεων, να δει πώς μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί το σύστημα, να έχουμε τις προτάσεις της Ένωσης και να προχωρήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα στην ανακοίνωση της συνολικής μας πολιτικής για τις εγγυήσεις του δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

γ) Ο ρόλος των τραπεζών για την προώθηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων κοινοτικών ή εθνικών πόρων, «προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των απαραίτητων αναδιαρθρώσεων».

δ) Η προστασία του καταναλωτή και τη διαφάνεια γενικότερα των τραπεζικών συναλλαγών. «Σε αυτό το θέμα, ως αντιπολίτευση είχαν κατατεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση δύο σχέδια νόμου και στο πλαίσιο αυτό, πάλι, θα καταθέσουμε πολύ σύντομα ένα σχέδιο νόμου, μια πρόταση, αν θέλετε, ενοποιημένη για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, που θα θέλουμε πάλι τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος για τυχόν βελτιώσεις», δήλωσε η υπουργός.

Συζήτηση για το σχ/ν των υπερχρεωμένων καταναλωτών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση με την ΕΕΤ εγίνε και ανταλλαγή απόψεων για το σχ/ν για τις οφειλές των υπερχρεωμένων καταναλωτών, το οποίο, όπως είπε η υπουργός θα κατατεθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων στη Βουλή.

«Σε αυτό το σχέδιο νόμου κάναμε δεκτές πολλές προτάσεις της Ένωσης και τις ενσωματώσαμε», δήλωσε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία υπάρχουν ακόμη διαφορές, θα δούμε αυτήν τη βδομάδα εάν μπορούν αυτές οι διαφορές να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για όλα τα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε ότι σε αυτή την πρώτη συνάντηση με την υπουργό το ζητούμενο για όλους μας είναι η αναθέρμανση της αγοράς και η στήριξη της οικονομίας και σημείωσε ότι ο διάλογος και συναντήσεις όπως η σημερινή θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα