Κόσοβο: Nέος διαγωνισμός για θερμοηλεκτρική μονάδα

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 12:17

Στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την κατασκευή μονάδας παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει να προχωρήσει το Κόσοβο, το οποίο εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή μονάδας ισχύος 2.000 μεγαβάτ, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Όπως αποκάλυψε χθες η υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων του Κοσόβου, Γιουστίνα Σιρόκα – Πούλα, ο νέος διαγωνισμός θα αφορά σε μονάδας ισχύος 1.000 μεγαβάτ και θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2010. Το νέο εργοστάσιο θα έχει δυο μονάδες παραγωγής ισχύος 500 μεγαβάτ έκαστη.

«Ο βασικότερος λόγος για την απόφαση αυτή είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και περιβαλλοντολογικές ανησυχίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός.

Στην μάχη για την κατασκευή της μονάδας είχαν μείνει δύο μόνο κοινοπραξίες, η τσεχική Cez με την αμερικανική AES και η ιταλική ENEL με τη Sencap της ΔΕΗ , οι οποίες όμως είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να βελτιώσει τους όρους του διαγωνισμού.

«Οι δυο κοινοπραξίες θα παραμείνουν στο διαγωνισμό και θα καλέσουμε και άλλους επενδυτές που ενδιαφέρονται για αυτό το έργο», δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι οι ξένοι όμιλοι θα πρέπει να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για το έργο μέχρι τον επόμενο μήνα.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις για το ποσοστό των μετοχών που θα διατηρήσει η κυβέρνηση, αλλά αυτό θα καθοριστεί στον διαγωνισμό», πρόσθεσε η υπουργός.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα