Ανοδος δολαρίου και γιέν

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 07:44

Ανοδικά κινήθηκαν δολάριο και γιέν και ο δείκτης Topix υποχώρησε για έβδομη ημέρα, μετά τα σχέδια των ιαπωνικών εταιρειών για την πώληση μετοχών. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας.

Ο ιαπωνικός δείκτης Topix υποχωρούσε 1,8% φθάνοντας στις 834,85 μονάδες στις 12:31 μ.μ. στο Τόκιο, εμφανίζοντας τις μακροβιότερες απώλειες από τον Ιούλιο, καθώς η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και η Nomura Real Estate Residential Fund Inc. κατέθεσαν έγγραφα για την πώληση μετοχών. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο και το γιέν έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οι απώλειες των μετοχών περιορίστηκαν μετά τη σημερινή άνοδο των μετοχών της Maxis Bhd., πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στη Μαλαισία, σε ποσοστό της τάξης του 10%.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε 0,3% έναντι του ευρώ φθάνοντας στο 1,4924 και το γιέν σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, φθάνοντας στα 133,04. Ο χρυσός, καταφύγιο έναντι της υποχώρησης του δολαρίου, υποχώρησε 0,26% μετά την αναρρίχησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 1.153,40 δολ. η ουγγιά, χθες.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων μετά τη δήλωση του κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα ότι σταματά να στηρίζει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας με στόχο τον πληθωρισμό.

Tο δολάριο της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκε πτωτικά μαζί με το δολάριο της Αυστραλίας για τρίτη ημέρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σε ποσοστό 0,5%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2010 στο 3,1% από 2,5%, μετά από την ανάπτυξη της Κίνας με ρυθμό 9% και την αντίστοιχη της Ινδίας κατά 6,4% σύμφωνα με ανακοίνωσή του την 1η Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον όπου εδρεύει. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία το επόμενο έτος θα έχει ρυθμό 1,7%, των ΗΠΑ 1,5% και της Ευρωζώνης 0,3%.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης θα αναπτυχθεί με ρυθμό από 3% έως 5% το 2010 μετά τη συρρίκνωσή της έως 2,5% φέτος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Το ΑΕΠ αναρριχήθηκε στο 14,2% το τελευταίο τρίμηνο (αναθεωρημένα στοιχεία) από το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας και η ρουπία της Ινδονησίας οδήγησαν τις απώλειες των ασιατικών νομισμάτων εν μέσω εικασιών ότι οι άνθρωποι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική θα αναχαιτίσουν την άνοδο των νομισμάτων για να στηρίξουν τις εξαγωγές. Το ρίνγκιτ υποχώρησε 0,3% στα 3,3770 ανά δολάριο ΗΠΑ και η ρουπία υποχώρησε 1,1% στα 9.483 ανά δολάριο ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα