ΟΟΣΑ: Στροφή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση για μείωση των ελλειμμάτων

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 12:25

Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κυβερνήσεις για αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και συρρίκνωση των δημόσιων ελλειμμάτων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ο ΟΟΣΑ.

Τα προγράμματα Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επανέρχονται στο προσκήνιο σε πολλά κράτη του ΟΟΣΑ, όπως στη Γερμανία και την Κορέα, οι οποίες αύξησαν τα κονδύλια στην τεχνολογία προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στο δημόσιο τομέα και να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά του.

Παρότι οι περισσότερες χώρες διατήρησαν τα κονδύλια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αμετάβλητα λόγω της διεθνούς κρίσης, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν αύξηση των δαπανών το 2009 και εξήγγειλαν ενίσχυση των κονδυλίων τα προσεχή έτη.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις είναι να αυξήσουν τη βαρύτητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Αρτ ντε Γκέους στη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Ευρωπαίων Υπουργών στη Σουηδία.

«Παρά τις μαζικές επενδύσεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των στόχων και των αποτελεσμάτων που έχουν πετύχει οι κυβερνήσεις. Η κάλυψη του χάσματος αυτού είναι ζωτικής σημασίας για την περικοπή των δαπανών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα», επισήμανε.

Σύμφωνα με την έκθεση «Rethinking e-government services» (Επανεξέταση των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης), ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι παρά την παροχή εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών δημοσίου τομέα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν τις χρησιμοποιούν, με αποκορύφωμα την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη χώρα μας, όπου το ποσοστό διείσδυσης δεν ξεπερνά το 20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα