Πυρ ομαδόν για το «πάγωμα» των μισθών

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 14:41
UPD:16:42

Πυρά από εργαζόμενους και κόμματα δέχεται η κυβέρνηση, μετά την απόφασή της «να παγώσει» μισθούς και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ (μικτά) στο Δημόσιο. Η ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για για επίθεση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ βολές για ανακολουθία εξαπέλυσε η ΝΔ. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους με το μέτρο. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα υπεραμύνεται της πολιτικής του, μιλώντας για αναγκαστική θυσία.

ΑΔΕΔΥ: Νέο κύμα απαξίωσης του Δημοσίου

Πιο αναλυτικά, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η εισοδηματική πολιτική είναι σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ενδεικτικά επισημαίνει πως οι μηδενικές αυξήσεις σε υπαλλήλους με μικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, συνιστούν πάγωμα στις καθαρές αποδοχές από 1.400 ευρώ και άνω και αντίστοιχα για τις ίδιες κατηγορίες συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται, οι αυξήσεις 1,5%, που προβλέπονται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δεν προστατεύουν αλλά αντίθετα μειώνουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο κύμα απαξίωσης του Δημοσίου και επίθεσης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αλλά και της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Επίθεση από ΝΔ

«Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία με ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1743664 .

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση παραβίασε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ανακοινώνοντας πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι εξήγγειλε προεκλογικά ακριβώς το αντίθετο», είπε η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του ΠΑΣΟΚ.

«Η κοινή γνώμη διαπιστώνει ταχύτερα απ’ ό,τι οποιοσδήποτε ανέμενε ότι στα οικονομικά θέματα το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ούτε σχέδιο, ούτε σοβαρή προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κινείται αλλοπρόσαλλα κάνοντας ταυτόχρονα παροχές και περικοπές και επιχειρώντας να μειώσει το έλλειμμα του 2010 φουσκώνοντας το έλλειμμα του 2009 με αλχημείες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του εκπρόσωπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου. «Πριν από 40 ημέρες διαβεβαίωναν ότι “λεφτά υπάρχουν” και ότι “δεν θα μεταθέσουν ευθύνες”», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Σήμερα παγώνουν μισθούς, αυξάνουν φόρους και αναζητούν άλλοθι».

«Ανέτοιμοι και αμήχανοι αποκαλύπτουν και ομολογούν ότι προεκλογικά παραπλάνησαν συνειδητά τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.

KKE: Στόχος η πραγματική μείωση όλων των μισθών

«Είναι απάτη ότι η κυβέρνηση παγώνει τους μισθούς μόνο κάποιων υψηλόμισθων, πρώτον γιατί δεν είναι υψηλόμισθοι οι εργαζόμενοι που μεικτά αμείβονται με 2000€ και δεύτερον γιατί αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση μαζί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η πραγματική μείωση όλων των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και των συντάξεων» παρατήρησε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Κατηγόρησε ακόμη το ΠΑΣΟΚ πως «από τη μια θέλει να παγώσει σχεδόν όλους τους μισθούς, ακόμα και να τους μειώσει, όπου μπορεί, και από την άλλη αυξάνει την έμμεση φορολογία, τις τιμές των βασικών προϊόντων, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.».

ΣΥΡΙΖΑ: «Παγώνουν» οριστικά οι προεκλογικές υποσχέσεις

«Η κυβέρνηση παγώνει οριστικά τις προεκλογικές της υποσχέσεις και υιοθετεί την ίδια ακριβώς πολιτική, την οποία μέχρι πριν μερικές εβδομάδες κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε μάλιστα πως «αυτή η πολιτική βουλιάζει την κοινωνία στην κρίση, για να διασφαλίσει τα κέρδη των ισχυρών. Η απάντηση τώρα πρέπει να είναι μαζικοί αγώνες για το αυτονόητο: για δουλειά και αξιοπρέπεια» πρόσθεσε.

Γ. Πεταλωτής: Αναγκαστική θυσία

Πάντως, το κυβερνών κόμμα υπεραμύνεται της απόφασής του, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Δεν μιλάμε για πάγωμα των μισθών, αλλά για όριο για τους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «πρέπει να υπάρχει μια αναγκαστική θυσία για τους μισθούς που είναι πιο προνομιακοί από κάποιους άλλους, από τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθών του ελληνικού Δημοσίου».

Πρόσθεσε πως παράλληλα με το πάγωμα μισθών και προσλήψεων η κυβέρνηση δίνει ένεση ρευστότητας στην αγορά: «Δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες ανάπτυξης που θα επιτρέψουν να πέσει χρήμα στην αγορά έτσι ώστε, πέρα από φορολογικά έσοδα για το κράτος, να μπορούν να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση «πραγματικά πολύ δύσκολη», ενώ ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ γνώριζε προεκλογικά ποια ήταν η κατάσταση, ανέφερε πως το κόμμα του δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα