Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να γίνει συμβατό προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να καταστήσει την Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεσματικότερη στον έλεγχο της αγοράς προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Μετά την επίσκεψή της στα γραφεία της Επιτροπής ανέφερε ότι αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό την εισήγηση μέχρι το Μάρτιο του 2010 των απαραίτητων ρυθμίσεων για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου και η ενδυνάμωση της λειτουργικής διασύνδεσης της Επιτροπής με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις και οι δυο πλευρές να έχουν διακριτούς ρόλους στην αγορά.
Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν η Ανεξάρτητη Αντιμονοπωλιακή Αρχή που είχε αναγγελθεί προεκλογικά θα είναι νέα ανεξάρτητη αρχή ή εάν θα αποτελεί υπηρεσία εντός της επιτροπής ανταγωνισμού.
Σημείωσε ακόμη ότι σκοπός είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά και να αποκολληθεί από την εξέταση καταγγελιών: «Πρέπει να αλλάξει το μείγμα των υποθέσεων που διαχειρίζεται η επιτροπή, να οργανωθεί καλύτερα να συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο Τιμών και να μην ασχολείται μόνο με το πλήθος των υποθέσεων που έχει από καταγγελίες».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Κυριτσάκης, μέχρι το Μάιο του 2010 θα έχουν προωθηθεί για εκδίκαση οι ώριμες υποθέσεις της επιτροπής και στο ίδιο διάστημα θα γίνει και έλεγχος συμμόρφωσης στις αποφάσεις της επιτροπής.
Σημείωσε επίσης ότι προωθείται η χαρτογράφηση των κλάδων της αγοράς, ενώ ολοκληρώθηκε η απογραφή των εκκρεμών υποθέσεων και προχωρεί ο καθορισμός των στρατηγικών προτεραιοτήτων με προκαθορισμένους στόχους για τη μετατόπιση του βάρους που δίνει η επιτροπή από την εξέταση των καταγγελιών σε αυτεπάγγελτες έρευνες και εντός του Δεκεμβρίου η επιτροπή θα γνωστοποιήσει τη λίστα με τις προτεραιότητές της.
«Οι αυτεπάγγελτες έρευνες σε ποτά τρόφιμα, καύσιμα και οικοδομικά υλικά όπου η δράση καρτέλ έχει αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών, καταστάσεις όπου διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας διαμορφώνονται υψηλότερες τιμές από επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στρεβλώσεις που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε ελευθέρα επαγγέλματα και στις δημόσιες προμήθειες θα αποτελέσουν τους άξονες δράσεις που θα εστιαστεί η επιτροπή στο άμεσο μέλλον» συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ