Στροφή στο αργό πετρέλαιο sour

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 14:11

Η νέα πολιτική τιμολόγησης που πρόκειται να ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο που προορίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύει την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση από το αργό πετρέλαιο τύπου sour, το οποίο διυλίζεται δυσκολότερα.

Ενδέχεται, μάλιστα, το αργό sour να αντικαταστήσει το αργό τύπου sweet ως δείκτης αναφοράς, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει τη διαχείριση κινδύνων από πλευράς παραγωγών και διυλιστηρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Από τον Ιανουάριο, η Σαουδική Αραβία θα τιμολογεί τα βαρέλια του πετρελαίου τα οποία θα εξάγει στις ΗΠΑ έναντι του δείκτη Argus Sour Crude Index που καταρτίζεται βάσει τριών αργών sour που παράγονται στον Κόλπο του Μεξικού. Τα τελευταία 15 χρόνια, η τιμολόγηση βασίζεται στο αργό αναφοράς τύπου sweet, West Texas Intermediate.

Οι προθεσμιακές συμβάσεις επί πετρελαίου στηρίζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα στον δείκτη WTI και στο ευρωπαϊκό μπρεντ. Παρότι η στροφή προς το αργό sour δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά τις προθεσμιακές αγορές, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις φυσικές αγορές πετρελαίου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα