ΗΠΑ: Αρνητικά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 16:28

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν χθες τα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά επιτόκια, μετά τη μαζική συσσώρευση κρατικών τίτλων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο τον εξωραϊσμό των ισολογισμών τους.

Η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της διατάραξης του χρηματοοικονομικού συστήματος τον τελευταίο χρόνο. Η αυξανόμενη ζήτηση για βραχυπρόθεσμους χρεωστικούς τίτλους είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των τραπεζών να παρουσιάσουν μια εξωραϊσμένη εικόνα των λογιστικών τους καταστάσεων σε εποπτικές αρχές και επενδυτές –προχωρώντας σε ένα είδος «καμουφλάζ».

Φέτος, το φαινόμενο έγινε πιο έντονο λόγω του ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες θα κλείσουν ταυτόχρονα τους ισολογισμούς τους στο τέλος Δεκεμβρίου, αντί για το Νοέμβριο που ίσχυε ως τώρα για κάποιες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

«Προετοιμάζονται νωρίς για το τέλους τους έτους, και όταν τα επιτόκια των κρατικών τίτλων κάνουν βουτιά, αυτό σημαίνει ότι εισρέουν ακόμη περισσότεροι αγοραστές», σημειώνει ανώτατος σύμβουλος επενδύσεων της Deutsche Bank.

Πηγή: Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα