ΥΠΟΙΚ: Ρεαλιστικός και αξιόπιστος προϋπολογισμός

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 17:26
AΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ως τριπλό στοίχημα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων, του ίδιου του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής της χώρας εντός και εκτός συνόρων, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά μεγέθη του, παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των δαπανών, ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός που να είναι ρεαλιστικός και αξιόπιστος.

Θα γίνει πρόσθεσε, ό,τι είναι δυνατόν ώστε τα φορολογικά βάρη να κατανέμονται πιο δίκαια και να είναι πιο ορθολογική και αποδοτική η χρήση των δημοσίων δαπανών.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα σεβαστούμε τα χρήματα του Ελληνα πολίτη

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα σεβαστούμε τα χρήματα του Ελληνα πολίτη

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι «μεταβατικός» και πως σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας για να «βγει η οικονομία από το τέλμα».

Υπογράμμισε ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού ενδέχεται να τροποποιηθούν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο. Οι όποιες αλλαγές θα αποτυπωθούν σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος –όπως είπε ο υπουργός «εάν χρειασθεί να γίνει θα γίνει». Στο ΠΣΑ, εξάλλου, θα περιγράφεται και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται υπό επανεξέταση, καθώς και το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2010.

Διευκρινίσεις για μισθούς και συντάξεις

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου έτους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι αυξήσεις στους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα είναι ύψους 1,5%, ενώ πρόσθεσε ότι το όριο των 2.000 ευρώ προκειμένου να δοθεί αύξηση αποτελεί ένα περίγραμμα.

Το ποια επιδόματα θα ενταχθούν στο πλαφόν των 2.000 ευρώ και το ποιοι υπάλληλοι θα λάβουν τελικά αυξήσεις θα εξειδικευθεί με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική το επόμενο έτος. Ο υπουργός επισήμανε ότι το πλαφόν των 2.000 ευρώ αφορά και τους συνταξιούχους και το όριο αυτό υπερβαίνει περίπου το 4% των συντάξεων που χορηγεί συνολικά το Δημόσιο.

Τα επόμενα βήματα στην οικονομική πολιτική

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα στην οικονομική πολιτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Θα ακολουθήσει, έως το τέλος του 2009, το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής για την υπάρχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η αναστολή το 2010 των προσλήψεων στο Δημόσιο, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας. Από το 2011, θα γίνεται μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, με την εξαίρεση και πάλι των τριών παραπάνω τομέων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Από τις αρχές του 2010 θα αρχίσει η κατάργηση και συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου που δεν είναι αναγκαίοι, ενώ έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού με βάση τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού ανά κωδικό σε κάθε υπουργείο.

Φορολογική πολιτική

Ερωτηθείς για τη φορολογική πολιτική και ειδικά τον «λογιστικό προσδιορισμό» των εισοδημάτων που αναφέρει ο προϋπολογισμός, ο κ. Παπαπωνσταντίνου απάντησε ότι θα υπάρξει ένα αντικειμενικό σύστημα για να αποτυπώνονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το εισόδημα κάθε φορολογουμένου και να είναι εφικτό να ελέγχεται κατά πόσον συνάδει το δηλωθέν εισόδημα με τον τρόπο διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τις ταμειακές μηχανές όπου μπορεί, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη απεικόνιση των εισοδημάτων και της φοροδοτικής ικανότητας».

Ο υπουργός απέκλεισε την επιβολή τεκμηρίων και την περαιτέρω αύξηση το 2010 του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε ποτά και τσιγάρα. Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν διευρυνθεί η φορολογική βάση δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα έκτακτα φορολογικά μέτρα.

Ειδικά για τους 150 γιατρούς στην περιοχή του Κολωνακίου, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους βρέθηκαν να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυτός ήταν ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος, ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

«Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις πολέμου κατά προσώπων που δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς, τέλος, για πιθανές ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν έχω κανένα παράπονο από τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και των συναδέλφων μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα