Τα μέτρα φορολογικής πολιτικής για την αύξηση των εσόδων

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 18:24

Τα μέτρα φορολογικής πολιτικής από την εφαρμογή των οποίων εντός του 2010 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,56 δισ. ευρώ περιγράφονται αναλυτικά στον προϋπολογισμό:

- Η εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιήμενης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων.

- Η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

- Η φορολόγηση των συναλλαγών με εξωγχώριες εταιρίες φορολογικών παραδείσων.

- Η κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.

- Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιονδήποτε αμοιβών

- Η αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

- Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος με την εφαρμογή αυστηρού πόθεν έσχες.

- Η έκτακτη αύξηση του συντελεστή του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009.

- Η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις με αναμόρφωση του αφορολόγη του ορίου, ώστε να αρθούν οι άδικες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματική μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Η επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία για τη χρήση του 2008.

- Η επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο.

- Η εφαρμογή ενός αντικειμενικού συστήματος (πόιντ σίστεμ) επιλογής των φυσικών και νομικών προσώπων που θα ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

- Η διασύνδεση του TAXIS με πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

-Η υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες που θα συνδέονται με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ώστε να έχουν πρόσβαση οι φορολογικές υπηρεσίες σε αυτούς.

Γενικά, τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,8% ή κατά 1,925 δισ. ευρώ και να ανέλθουν στα 23,725 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,4% ή κατά 480 εκατ ευρώ και να ανέλθουν στα 11,4 δις ευρώ. Τα έσοδα ειδικών κατηγοριών του φόρου εισοδήματος προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση κατά 18,4% ή 380 εκατ ευρώ και να ανέλθουν στα 2,450 δις ευρώ.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν μείωση κατά 7,2% και θα ανέλθουν στα 3,525 δις ευρώ.

Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 76,5% ή κατά 375 εκατ ευρώ και να ανέλθουν στα 865 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,8% ενώ στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 43,8% ή κατά 840 εκατ ευρώ και να ανέλθουν στα 2,760 δις. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους έμμεσους φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,7% ή κατά 1,635 δις ευρώ και να ανέλθουν στα 30,420 δις ευρώ. Αναλυτικότερα τα έσοδα από το ΦΠΑ προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,3% ή κατά 869 εκατ ευρώ και να διαμορφωθούν στα 17,315 δις ευρώ. Από την αύξηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα 500 εκατ ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Οι φόρος κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθούν 18% ή κατά 812 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 10,986 δις ευρώ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καπνού και τσιγάρων οι οποίοι λόγω της αύξησης τους θα αποδώσουν παραπάνω έσοδα 250 εκατ ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα