Πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες καλούνται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα με το ΕΤΑΚ 2009, υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ.
Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς,
κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των ιδιοκτητών ακινήτων του Νομού Αχαΐας στην Πάτρα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «FORUM Aνάπτυξης 2009», «η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας δεν είναι παρά το πρόσχημα για τη σημερινή χωρίς προηγούμενο φορολογική στοχοποίηση της μεσαίας ιδιοκτησίας, που είναι ο πυρήνας του υστερήματος και της αποταμίευσης του ελληνικού λαού».
Ο κ. Παραδιάς μίλησε για «φοροεπιδρομή κατά των έντιμων», «με σαρωτικά μέτρα» όπως η έκτακτη εισφορά, ο αναμενόμενος ετήσιος αυτόματος ΦΜΑΠ, η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς - γονικής παροχής και η προαναγγελθείσα νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
«Όλα αυτά», τόνισε, «θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην αρπαγή - έμμεση δήμευση των περιουσιών τους, το όποιο εναπομείναν εισόδημα της οποίας ήδη φορολογείται βαρύτατα πάνω (+1,5%) από την ανώτατη φορολογική κλίμακα εισοδήματος».
Επιπρόσθετα, ο κ. Παραδιάς έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ δραματική επαύξηση» της έκτακτης εισφοράς από τις 400.000 € http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1744368 και με τελικό συντελεστή έως και 10 ο/οο, σε αντίθεση με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Πρακτικά, σημείωσε, αυτό σημαίνει ότι τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των υπόχρεων ιδιοκτητών, ενώ η αύξηση του συνολικού φόρου, σε σχέση με το ΕΤΑΚ, κυμαίνεται από 25% στη μικρή έως 133% στη μεσαία περιουσία ύψους έως και 1.000.000 € και έως 585% στα υψηλότερα κλιμάκια.
Τέλος, ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε απαράδεκτο να αποτελούν βάση για τη φορολόγηση των ιδιοκτητών τους «τα παλιά, τα ξενοίκιαστα, τα δεσμευμένα, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή, τα άχτιστα, τα κάθε είδους χωρίς εισόδημα ακίνητα στη χώρα μας με τις υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες», επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να διαιωνιστεί η έκτακτη εισφορά μέσω του νέου ΦΜΑΠ.
«Φοβούμαι», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, «ότι πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν οι εντολές του Πρωθυπουργού για κοινωνικό διάλογο των υπουργών με τις αρμόδιες οργανώσεις ΠΡΙΝ από κάθε εξαγγελία μέτρων που τις αφορούν. Δεν μπορεί η ανάρτηση νομοσχεδίου στο διαδίκτυο, και μάλιστα εντελώς διαφορετικού από αυτό που τελικά κατατέθηκε για ψήφιση, να θεωρείται ότι υποκαθιστά τον αναγκαίο διάλογο με τους εκπροσώπους της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, και να αναφέρεται ότι δήθεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου».