Ηλιακοί συλλέκτες νέας γενιάς από τη Siemens

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 14:11

Τη διάθεση του νέου ηλιακού συλλέκτη UVAC 2010 (Universal Vacuum Air Collector), οποίος προσφέρει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής θερμότητας, ανακοίνωσε η Siemens.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου CSP Summit που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη, στην Ισπανία. Ο νέος συλλέκτης UVAC 2010 αποτελεί την επόμενη γενιά του κορυφαίου σε πωλήσεις συλλέκτη UVAC, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο των ηλιακών πάρκων κυλινδροπαραβολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Πάνω από 150.000 συλλέκτες UVAC έχουν εγκατασταθεί με επιτυχία σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Πρόσφατα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Siemens προχώρησε στην εξαγορά της Solel Solar Systems Ltd., μιας επιτυχημένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον αναπτυσσόμενο κλάδο της ηλιακής ενέργειας, επεκτείνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο των λύσεών της για τον κλάδο και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της στην ανερχόμενη αγορά των ηλιακών θερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής.

Ο συλλέκτης UVAC 2010, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας, μειωμένη απώλεια θερμότητας και μια διευρυμένη ενεργή περιοχή, δίνοντας στους διαχειριστές ηλιακών πάρκων τη δυνατότητα αυξημένων εσόδων και μειωμένου λειτουργικού κόστους. Αξιοποιώντας υψηλής τεχνολογίας επιστρώσεις, ο συλλέκτης UVAC 2010 απορροφά περισσότερη ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπει σε θερμότητα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει στην αγορά αντίστοιχος συλλέκτης με τόσο σαφή επίδραση στην εμπορική επιτυχία ενός ηλιακού πάρκου. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας και τα ηλιακά πάρκα που είναι εξοπλισμένα με υψηλής αποδοτικότητας συλλέκτες αποτελούν τα βασικά μέρη κάθε κυλινδροπαραβολικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Οι σταθμοί με αυτήν την τεχνολογία διαθέτουν το καλύτερο ιστορικό συγκρινόμενοι με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ως πηγή τον ήλιο και απευθύνεται σε μεγάλης εμβέλειας έργα κοινής ωφελείας.

Ο συλλέκτης UVAC 2010 παρουσιάζει βελτιωμένα επίπεδα εκπομπών (απώλειες θερμότητας), καθώς έχει αναβαθμιστεί η τεχνολογία των επιλεγμένων επιστρώσεων καθοδικής διασκόρπισης.

Επιπλέον, έχει βελτιωθεί η αναλογία ενεργής επιφάνειας - μήκους, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη έκθεση του συλλέκτη στην ηλιακή ακτινοβολία και την ανάλογη αύξηση της απορρόφησης ενέργειας. Τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα απώλειας θερμότητας (κάτω από 9%) προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στους διαχειριστές των σταθμών ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Siemens, έως το 2020 η αγορά των ηλιακών θερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας θα έχει διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης και κύκλο εργασιών άνω των €20 δισεκατομμυρίων. Στο μέλλον οι περιοχές που αναμένεται να αποτελέσουν τα κύρια κέντρα ανάπτυξης αυτής της αγοράς είναι οι ΗΠΑ, η Νότιος Αφρική, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ινδία, η Βόρειος Αφρική και η Μέση Ανατολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα