Διάχυτη ανησυχία για τους «αδύναμους κρίκους» της ΕΕ

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 17:01
UPD:17:26

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρώπης –οι οικονομίες με τη χειρότερη πιστοληπτική ικανότητα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται πέραν της Ελλάδας, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές είναι η αύξηση της τιμής των συμφωνιών ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit-default swaps) που αφορούν στις τέσσερις αυτές χώρες.

Η αύξηση της ζήτησης για τα συγκεκριμένα είδη παραγώγων υποδηλώνει ότι ολοένα περισσότεροι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν για την ικανότητα των τεσσάρων κυβερνήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές τους, με αποτέλεσμα να αγοράζουν αυτούς τους τίτλους για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αθέτησης.

Εν τω μεταξύ, το spread (περιθώριο) των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες –γεγονός που υποδεικνύει ότι οικονομική κατάσταση της χώρας μας εγείρει σοβαρές ανησυχίες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, με τους τίτλους ελληνικού δημοσίου να σφυροκοπούνται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της γενικότερης ανησυχίας για τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα