ΟΟΣΑ: Μείωση των φορολογικών βαρών λόγω κρίσης

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 12:53

Σε μείωση των φορολογικών βαρών έχει οδηγήσει η διεθνής ύφεση, καθώς το ποσοστό της φορολογίας επί του ΑΕΠ παρουσίασε μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας από 35,8% σε 35,2% το 2008, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση το ΟΟΣΑ.

Σε πολλά κράτη του ΟΟΣΑ σημειώθηκε μείωση της φορολογίας του 2008, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση το 2009. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εισπρακτέοι φόροι μειώνονται αναλογικά του ΑΕΠ σε συνθήκες ύφεσης, γεγονός που εξηγεί τη μείωση των φορολογικών βαρών σε πολλές οικονομίες του ΟΟΣΑ στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 με στόχο τη στήριξη της οικονομίας για έξοδο από την κρίση.

«Οι κυβερνήσεις έλαβαν αποφασιστικά μέτρα την τελευταία διετία προκειμένου να στηρίξουν τη ζήτηση στη διάρκεια της κρίσης», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ¶νχελ Γκουρία. «Η μείωση των φόρων, ωστόσο, υποδεικνύει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις μόλις εξασφαλιστεί η ανάκαμψη σε δημοσιονομικό επίπεδο».

Στην κατάταξη των κρατών με βάση το λόγο φόρων/ΑΕΠ, την πρώτη θέση κατέχει η Δανία με ποσοστό 48,3%, ενώ δεύτερη ακολουθεί η Σουηδία με ποσοστό 47,1%. Τελευταίες στην κατάταξη έρχονται το Μεξικό και η Τουρκία με ποσοστά 21,1% και 23,5% το 2008.

Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην κατάταξη, πριν την Αυστραλία και μετά τον Καναδά, με ποσοστό ελαφρώς άνω του 30%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα