H ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί από 1,0% έως 1,5% φέτος, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, αναθεωρώντας προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας.
«Οι νέες αυτές εκτιμήσεις συνεπάγονται ότι για ολόκληρο το 2009 η μείωση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 1%, αλλά μάλλον θα είναι μικρότερη από 1,5%», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας στη Βουλή την ενδιάμεσή έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική του 2009.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει μέχρι στιγμής περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Το ποσό που έχουν αντλήσει μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες (από την ΕΚΤ) είναι περίπου 40 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε εκ νέου πως επείγει η εφαρμογή «ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», εξαιτίας των «μεγάλων δίδυμων ελλειμμάτων (δημοσιονομικού και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και των χρεών (δημόσιο και εξωτερικό).
Ακόμη τόνισε για άλλη μία φορά πως βασικός άξονας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος πρέπει να είναι: «Φρένο στα ελλείμματα - επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, αν είναι κατάλληλα ισορροπημένη και προωθηθεί με σθένος, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Έτσι θα περιοριστούν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου (αλλά και των επιχειρήσεων) και οι εκταμιεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση των δημόσιων επενδύσεων» πρόσθεσε.
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ακόμη πως «η Τράπεζα της Ελλάδος συστηματικά και μονότονα επισήμαινε στις τελευταίες Εκθέσεις της την επιτακτική ανάγκη να τιθασευτούν το πολύ υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, τα οποία σταθερά επιδεινώνονταν».
«Για παράδειγμα, πριν από τις εκλογές δημοσιεύσαμε, (συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου) το ταμειακό έλλειμμα του 8μήνου, που έφθανε στο 8% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, μπορούσε να γίνει εκτίμηση ότι το δωδεκάμηνο θα έκλεινε με διψήφιο ποσοστό, αν δεν λαμβάνονταν στο υπόλοιπο του έτους γενναία διορθωτικά μέτρα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό υπογραμμίζοντας πως η αναμόρφωσή του «πρέπει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν οξύτατο πρόβλημα».