Toyota: Ισχυρό πλήγμα από την εξασθένηση του δολαρίου

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 13:12
UPD:13:15

Η Toyota, η οποία εξήγαγε περισσότερο από το ήμισυ των κατασκευασμένων στην Ιαπωνία οχημάτων της στο εννεάμηνο της χρονιάς, εκτιμά ότι κάθε πτώση ενός γιεν στο δολάριο αφαιρεί 30 δισ. γιεν από τα λειτουργικά της κέρδη.

Το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών αναμένεται να δεχθεί η Toyota Motor από τη «βουτιά» του δολαρίου έναντι του γιεν, δεδομένων των ισοτιμιών στις οποίες έχει βασίσει τις προβλέψεις της.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο θεωρεί πως η μέση ισοτιμία δολαρίου / γιεν θα διαμορφωθεί στα 90 γιεν το εξάμηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου, έναντι 85 γιεν που θεωρούν η Honda Motor και η Nissan Motor.

Το αμερικανικό νόμισμα βυθίστηκε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών έναντι του γιεν – υποχωρώντας έως τα 86,29 γιεν – με τους εξαγωγείς να μη λαμβάνουν κάποια διαβεβαίωση από τις ιαπωνικές αρχές ότι θα παρέμβουν για να ανακόψουν την πτώση του δολαρίου.

Η Toyota, η οποία εξήγαγε περισσότερο από το ήμισυ των κατασκευασμένων στην Ιαπωνία οχημάτων της στο εννεάμηνο της χρονιάς, εκτιμά ότι κάθε πτώση ενός γιεν στο δολάριο αφαιρεί 30 δισ. γιεν από τα λειτουργικά της κέρδη. Για τη χρήση που λήγει το Μάρτιο, η εταιρεία αναμένει λειτουργικές ζημίες 350 δισ. γιεν.

Οι μετοχές της Toyota υποχώρησαν κατά 1,2%, ενώ οι μετοχές των Honda και Nissan κατέγραψαν απώλειες 0,5%.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα