Εως τα 40 δισ. δολ. η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο Ντουμπάι

Σύμφωνα με την Credit Suisse
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 16:43

Έως τα 40 δισ. δολάρια πιθανόν να ανέρχεται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο Ντουμπάι, μετά τη βοήθεια που προσέφεραν για τη ρύθμιση μιας σειράς δανείων και ομολόγων στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με αναλυτές της Credit Suisse.

Όπως αναφέρουν σε σημερινό δελτίο τους, το επενδυτικό όχημα της κυβέρνησης του Ντουμπάι, Dubai World, έχει εκδώσει από το 2005 ομόλογα ύψους 10 δισ. δολαρίων και κοινοπρακτικά δάνεια 26 δισ. δολαρίων.

Τα προβλήματα σχετικά με το χρέος του Ντουμπάι προκαλούσαν αναταράξεις σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, παρά τις προσπάθειες του εμιράτου να μετριάσει τις επιπτώσεις από το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τα χρέη των δυο μεγαλύτερων επιχειρήσεων του.

Οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες τους τελευταίους έξι μήνες είχαν ανακάμψει εν μέσω ελπίδων ότι τα χειρότερα σχετικά με την οικονομική κρίση έχουν περάσει, υποχωρούσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο, εν μέσω φόβων για έκθεση τους στο Ντουμπάι.

Το εμιράτο, του οποίου τα υπερπολυτελή κατασκευαστικά έργα έχουν τεθεί σε αναμονή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει από τους πιστωτές της εμβληματικής επιχείρησης Dubai World και της επιχείρησης αξιοποίησης ακινήτων Nakheel να καθυστερήσουν την πληρωμή του χρέους τους που ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Την Πέμπτη, το Ντουμπάι προσπάθησε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, λέγοντας ότι η επικερδής DP World δεν θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα