ΕΣΕΕ: Να αρχίσει διαβούλευση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 19:18
UPD:19:21

Υπέρ της έναρξης της διαβούλευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τάχθηκε η ΕΣΕΕ διά του αντιπροέδρου της και προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Β. Κορκίδη.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι η οικονομική κρίση επιβάλλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την σύντομη έκβασή τους, «ακόμη και αν τα πρωτοφανή αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, μας υποχρεώνουν να κινηθούμε συντηρητικά στις ποσοστιαίες αυξήσεις και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο μέλλον, σε θεσμικά θέματα».

Προσθέτει ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θα στρέψει την προσοχή της στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους καταναλωτές και εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για γενναίες αυξήσεις, «τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών και των αντοχών μας».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, αναφέρει ότι το θέμα αυτό ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια εργοδότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους, χωρίς καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα να έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς και σε βάθος το πρόβλημα.

Επισημαίνει ακόμη πως την εξαετία 2003-2009 οι καθυστερημένες οφειλές στα ταμεία αυξήθηκαν κατά 176%.

Σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τονίζει πως ο μέσος όρος εξόδου εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο είναι πάνω από το 65ο έτος ηλικίας και συγκεκριμένα 66,7, όταν των εργαζομένων είναι το 59ο έτος.

«Σημαντική αλλαγή για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος θα αποτελέσει ο διαχωρισμός των κλάδων συντάξεων και υγείας, αλλά και η σταδιακή εξομοίωση των προνομίων του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα» προσθέτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα