Ριπές από τη Μέση Ανατολή

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 00:01

Κλίμα πανικού και μαζικές ρευστοποιήσεις επικράτησαν χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ριπές αυτή τη φορά να προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ντουμπάι, από τη στιγμή που το εμιράτο ζήτησε από τους πιστωτές δύο εκ των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων, τη Dubai World και τη θυγατρική της Nakheel, να «παγώσουν» την αποπληρωμή του χρέους τους ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή υπενθυμίζει στους επενδυτές πόσο εύθραυστη παραμένει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και δείχνει ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει πάψει να γίνεται αισθητή, εγείροντας ερωτηματικά για την ικανότητα του Ντουμπάι να αποπληρώσει το χρέος του.

Η Νέα Υόρκη παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, οι μετοχές βυθίστηκαν στις απώλειες, χάνοντας 3,3% της αξίας τους και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια επταμήνου, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε επενδύσεις του Ντουμπάι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κάτω από τις 1.000 μονάδες για να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τριών εβδομάδων. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης DJ Stoxx για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα υποχώρησε 5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Μαΐου.

Οι επενδυτές στράφηκαν ως εκ τούτου σε ασφαλή «καταφύγια», με την τιμή χρυσού να καταρρίπτει νέο ιστορικό ρεκόρ μία ανάσα πριν από τα 1.200 δολάρια η ουγκιά στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα