Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 05:16
UPD:05:38

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific Index στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων εν μέσω ανησυχιών για τις ζημίες από την προσπάθεια του Ντουμπάϊ να αναθεωρήσει το χρέος του σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου.

Ο MSCI Asia Pacific Index βυθίστηκε 1,8% φθάνοντας στις 115,49 μονάδες στις 11:12 π.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 2 Οκτωβρίου. Οι απώλειες στην Ασία ακολούθησαν τις αντίστοιχες που σημείωσε χθες κατά 1,4% ο MSCI World Index. H Dubai World η κρατική εταιρεία επενδύσεων που εμφάνισε υποχρεώσεις 59 δισ. δολ. επηρέασε τις αγορές στην προσπάθειά της να καθυστερήσει την αποπληρωμή του χρέους της.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1,8%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες 3,1%. Απώλειες 2,8% σημείωσε στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index.

Χθες κλειστές ήταν οι αγορές στις ΗΠΑ λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών. Οι ανησυχίες από την κατάσταση στο Ντουμπάϊ οδήγησαν τον Dow Jones Stoxx 600 στην Ευρώπη 3,3% χαμηλότερα, τα μέγιστα από τις 20 Απριλίου.

Το Ντουμπάϊ που δανείστηκε 80 δισ. δολ. τα τέσσερα χρόνια έκρηξης των κατασκευών για να μετατρέψει την οικονομία του σε ένα τουριστικό και οικονομικό θέρετρο, υπέφερε από τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της αγοράς των ακινήτων στη διάρκεια της πρώτης οικονομικής ύφεσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν 50% από τα υψηλά επίπεδα του 2008, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG.

O MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 64% από τα χαμηλότερα επίπεδα πλέον των πέντε ετών που υποχώρησε στις 9 Μαρτίου μετά τα ανά τον κόσμο οικονομικά μέτρα στήριξη που αναζωογόνησαν τις οικονομίες του πλανήτη.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα